Počela izgradnja najduže panoramske žičare u Evropi

    27.05.2016.
govor

Otkrivanjem i osveštanjem kamena temeljca, danas je na Zlatiboru ozvaničena gradnja panoramske gondole, najduže na svetu, kako rekoše predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović i predstavnik francuske kompanije „Pomagalski“ od koje je kupljena oprema.

Gondola duga devet kilometara povezaće turističko naselje Zlatibora i najviši vrh ove planine Tornik. Sa jednom međustanicom na pola trase, gondola će nositi 55 putničkih kabina sa po deset mesta.

– Prvi kamion sa opremom je već stigao na Zlatibor, narednu isporuku očekujemo sledeće sedmice. Sledi i tender za izvođača radova, a plan je da gondolu pustimo u funkciju krajem sledeće godine – poručio je Milan Stamatović.

Gondola je, naveo je on, najvredniji projekat u istoriji opštine Čajetina, ali i trenutno najskuplja investicija u Srbiji iza koje stoji jedna lokalna samouprava. Od deset miliona evra, koliko košta oprema, „Pomagalskom“ je do sada isplaćeno 8,4 miliona, a poslednja rata, naveo je Stamatović, biće namirena u septembru.

Kamen temeljac osveštao je episkop Žički Justin, a svečanosti su prisustvovali ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin, predstavnici ambasade u Francuskoj, potpredsednik kompanije „Pomagalski“, lideri DSS i SNP Sanda Rašković Ivić i Nenad Popović.

Niko iz državnog vrha Srbije nije se danas pojavio na Zlatiboru, iako su, kako reče predsednik opštine Čajetina, pozvani i predsednik i premijer Srbije, kao i nekoliko ministara.

– Rešavanjem imovinsko pravnih odnosta na trasi gondole sprečili smo najveću pljačku državne imovine. Zato danas ovde i nema nikoga iz republičke vlasti – rekao je Stamatović.

Blic

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone