Kraj birokratskim preprekama – gradnja gondole u septembru

    06.07.2016.

Opština Čajetina danas je, u najbržem roku, dostavila Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture zahtev za izdavanje lokacijskih uslova za izgradnju gondole na Zlatiboru, sa svom pratećom dokumentacijom.

Početni nesporazumi oko nadležnosti nad izdavanjem dozvole za ovu najdužu gondolu na svetu prevaziđeni su nakon zajedničkog sastanka u ministarstvu prošlog petka. Nedostatak komunikacije bio je uzrok problema, ali aktivna saradnja je otpočela već od ponedeljka u konsultacijama sa Ministarstvom oko dokumentacije za izdavanje dozvole.

Na tom sastanku, dobili smo uverevanja da će za sve nadležne u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture ovaj projekat biti prioritet. Prvi korak smo realizovali. Sada je na nadležnim službama Ministarstva da u roku od tri do pet dana izdaju dozvolu za lokacijske uslove. Trenutno, naši projektanti pripremaju Idejni projekat koji je sastavni deo dokumentacije i po dobijenim lokacijskim uslovima, konačnu verziju projekta  razmotiće Reviziona komisija.

Očekuje se da građevinska dozvola bude izdata do sredine avgusta ili najkasnije početkom septembra. Verujemo da će tako i biti i da će svi učesnici u ovom procesu pribavljanja dozvole za gradnju dati svoj maksimum, kako bi rokovi bili ispoštovani. 

 

Početak radova

Važno je da kao investitori  iskoristimo građevinsku sezonu pre nego što padne sneg i realizujemo radove na najtežim deonicama trase  –  na lokaciji izlazne stanice i stubovima koji se nalaze na padinama Tornika, do podnožja.

Na ovaj način biće okončana duga birokratska procedura i izvođači radova će konačno izaći na teren u septembru. Konzorcijum četiri firme, koji je izabran na javnom tenderu, a predvodi ga Jedinstvo iz Užica ima veliko iskustvo u izgradnji žičara i do detalja su upoznati i sa projektom. Podsećanja radi, oko devedeset odsto opreme već je dopremljeno iz fransucke kompanije Pomagalsky.

Upravo ove nedelje stiže još osam kamiona sa delovima opreme za stanice, a zatim i kabine za gondolu. Obaveza proizvođača opreme je i da obezbedi stalni nadzor tokom ugradnje opreme i izgradnje ovog jedinstvenog objekta infrastrukture, kada otpočnu radovi. Do sada je opština Čajetina iz budžeta investirala u nabavku opreme 9.950.000 evra.

 

Javni interes

Opštini preostaje da završi sa rešavanjem imovinsko-pravnih odnosa na delu trase, u skladu sa Rešenjem o utvrđivanju javnog interesa na trasi koje je nedavno donela Vlada Republike Srbije. Termin javni interes podrazumeva sprovođenje procedura administrativnog prenosa imovine investitoru u projekat gondole ili utvrđivanja prava službenosti, na osnovu saglasnosti Vlade.

Za eksproprijaciju imovine privatnih vlasnika, lokalna samouprava obezbedila je sredstva. Ostaje da se vidi da li će država tražiiti od svog organa, opštine Čajetina, da plati izuzimanje zemlje u svojini Republike, što bi bio svojevrsan presedan. Pravna služba već je, na osnovu Zakona o eksproprijaciji obavila razgovore sa vlasnicima ili korisnicima parcela. Najveći deo imovine ipak, u svojini je Republike Srbije, pa se početkom naredne nedelje očekuje izjašnjavanje Republičkog javnog pravobranioca.

Opština i javne institucije rade na razvoju turističkih sadržaja od početne do krajnje stanice, kako bi upotpunili doživljaj u kojem će, verujemo, već u prvoj godini rada uživati više stotina hiljada turista .

 

Turistički značaj

Gondola je važna i za unapređenje ski centra koji funkcioniše pod okriljem JP Skijališta Srbije. Nove staze sa vrha Tornika od značaja su za sve ljubitelje skijanja koji do vrha stignu gondolom, da bi zatim uživali u skijaju. Rukovodstvo JP Skjališta Srbije prepoznalo je značaj investicije i njihova pomoć na terenu od neprocenjive je važnosti.

Izgradnja najduže gondole na svetu, koja spaja turistički centar Zlatibora i najviši vrh planine Tornik, na trasi dugoj 9 kilometara, privlači veliku pažnju investitora, ali i potencijalnih novih gostiju u ovom delu Srbije. Ovo je  najznačajniji projekat koji vodi ostvarivanju dugoročnih ciljeva naše opštine, a to je, pre svih, ostvarenje deset miliona noćenja godišnje na Zlatiboru i okolini.

 

Bojana Božanić
v.d. direktora Javnog preduzeća Gold gondola Zlatibor

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone