Stigla oprema za Gold gondolu Zlatibor – gradnja u septembru

    06.07.2016.
IMG_5378

Poslednji kontingent opreme za izgradnju najduže panoramske gondole na svetu, Gold gondole na Zlatiboru, isporučen je danas Opštini Čajetina od dobavljača iz Francuske. 

 

Ukupno jedanaest kamiona opreme koju je isporučila francuska kompanija Pomagalsky, uskladišteno je na Zlatiboru zajedno sa opremom koja je pristigla u toku prošle i početkom ove godine, tako da su se stekli svi građevinski uslovi da glavni izvođač radova, MPP Jedinstvo iz Užica, započne izgradnju.

U nabavku opreme za projekat veka na najposećenijoj srpskoj planini, Opština Čajetina do sada je iz budžeta investirala gotovo 10 miliona evra.

 

Opština Čajetina i JP Gold gondola Zlatiboru očekuju i da će, nakon višemesečnih nesporazuma na relaciji opština Čajetina – Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture oko nadležnosti nad izdavanjem dozvole za ovaj projekat od nacionalnog značaja i dostavljanja zahteva i prateće dokumentacije od strane Opštine,  resorno ministarstvo u najkraćem roku izdati  lokacijske uslove.

 

To je rezultat dogovora sa prošlonedeljnog sastanka nadležnih službi Ministarstva sa čelnicima opštine Čajetina u kojima se Ministarstvo obavezalo da će u roku od tri do pet dana izdati opštini potrebne uslove. Time će biti otklonjene sve pravne i birokratske prepreke da građevinska dozvola za ovaj kapitalni projekat bude izdata opštini  Čajetina do sredine avgusta ili najkasnije do početka septembra.

 

Prema navedenoj dinamici izvođači radova počeće izgradnju žičare duge 9 kilometara najdalje u septembru, a rok izgradnje je početak iduće godine, zavisno od vremenskih uslova. 

 

Nova turistička atrakcija Gold gondola Zlatibor povezaće centar Zlatibora sa ski centrom Tornik, preko Ribničkog jezera, na kojem će se nalaziti međustanica. Gondola će prevoziti 600 putnika po satu, a ukupan kapacitet je 1000 putnika.  Panoramska vožnja iznad Zlatibora trajaće oko 25 minuta.

 

Trenutno svetski rekord u dužini panoramske gondole drži gondola TianmenShan Cable Car u Kini. Dugačka je 7,4 km i nalazi se u sklopu kineskog nacionalnog parka Zhangjiasie u Kini u kojem je sniman kultni film Avatar.

 

Gold Gondola Zlatibor je  najznačajniji turistički projekat Opštine Čajetina, koji vodi ostvarivanju dugoročnih ciljeva Opštine u narednom desetogodišnjem periodu – ostvarenje deset miliona noćenja i milion posetilaca godišnje na Zlatiboru i okolini. To je i period kada očekujemo da će se investicija u Gold Gondolu Zlatibor, u ukupnoj vrednosti od 13 miliona evra, vratiti građanima Čajetine.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone