Božanić: Prva vožnja gondolom na Zlatiboru sledećeg leta

    20.07.2016.
IMG_2606

Izgradnja gondole na Zlatiboru počeće ove godine, a građevinska dozvola trebalo bi da bude spremna do kraja avgusta, izjavila je danas direktorka javnog preduzeća „Gold gondola Zlatibor“ Bojana Božanić.

– Prvi putnici bi trebalo da se voze gondolom početkom leta 2017. godine – izjavila je Božanić dodavši da će to biti najduža gondola takve vrste u svetu.

 
Ona je navela da je postignuta saglasnost sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i da su nadležne službe dobile zadatak da izdaju sve potrebne dozvole na osnovu dokumentacije koju je opština već pripremila.

 

– Saradnja sa resornim ministarstvom je izuzetno dobra i projekat ističu kao jedan od prioriteta – rekla je Božanić.

 

Navela je da je vrednost projekta oko 13 miliona evra, od čega je 9.950.000 evra već isplaćeno za opremu.

 

– Svi elementi i delovi za stanice i stubove su stigli. Kada počnu radovi biće dopremljene kabine i sajla iz skladišta u Francuskoj. Odabran je izvođač radova i sklopljen je ugovor za realizaciju radova – objasnila je Božanić.

 

Božanić je ocenila da će izgradnja gondole Zlatibor i zapadnu Srbiju staviti na svetsku turističku mapu i istakla ovaj projekat već privlači veliki broj investitora koji su samo na osnovu ideje o gondoli uložili znatna sredstva u nekretnine i imovinu na Zlatiboru. Prema njenim rečima, cilj je da se dostigne broj od milion posetilaca u narednih desetak godina.

 

– Gondola će biti nosilac razvoja novog Zlatibora. Razvijamo ideju o uređenju više stotina hektara uz međustanicu u Ribnici što će predstavljati Zlatni grad, novi rezidencijalni i luksuzni kompleks turističkih i sportsko rekreativnih sadržaja – navela je ona.

 

Božanić je istakla da pravna služba opštine Čajetina trenutno radi na rešavanju imovinsko pravnih odnosa na trasi gondole, a doneto je i rešenje o utvrđivanju javnog interesa, na osnovu kojeg se radi eksproprijacija parcela.

 

– Verujemo da će i u ovom slučaju zastupnici državne imovine koja je najvećim delom ispod trase imati razumevanja i ove saglasnosti dostaviti u najbržem mogućem roku – rekla je Božanić.

 

Gondola će imati kapacitet 600 putnika na sat koji će se voziti u 55 kabina za po 10 putnika na trasi dugoj devet kilometara. Imaće 36 stubova i tri stanice. Kretaće iz turističkog centra Zlatibora do vrha Tornik, preko međustanice u neposrednoj blizini Ribničkog jezera.

Javno preduzeće „Gold gondola Zlatibor“ osnovano je prošle godine, odlukom SO Čajetina.

 

Izvor: Beta
Preuzeto sa: Blic

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone