Gold gondola Zlatibor – projekat veka

    24.11.2016.
vladimir-zivanovic1_1024x682

Zlatibor kao turističku destinaciju sve češće posećuju gosti iz inostranstva, o čemu svedoče podaci o njihovom broju poseta. Na pragu smo zimske sezone i početka izgradnje najduže panoramske gondole na svetu – Gold gondole Zlatibor, koja će doprineti razvoju turizma ne samo Zlatibora, već i Zapadne Srbije. Svoje utiske o izgradnji najduže panoramske gondole na svetu i razvijanju Zlatibora kao turističke destinacije izneo je Vladimir Živanović, v.d. direktora Turističke organizacije Zlatibor.

 

  1. Za Gold gondolu Zlatibor kaže se da je projekat veka, ne samo za Zlatibor, vec i za Srbiju. Zbog čega?

 

Sama činjenica da se na Zlatiboru gradi najduža gondola na svetu svrstava Zlatibor i Srbiju u sam svetski vrh. Sa trasom od skoro 9km, kapacitetom od 600 putnika po času gondola će povezati centar Zlatibora sa vrhom Tornika. Brojne turističke destinacije mogu se pohvaliti ovim vidom transporta, a Gold gondola Zlatibor, osim što će leti biti turistička atrakcija, zimi će biti i prevozno sredstvo za skijaše koji će imati odličnu vezu iz centra Zlatibora do samog skijališta.

 

  1. Buduća gondola povezaće centar Zlatibora sa Tornikom, sa međustanicom na Ribničkom jezeru. Šta je planirano na zemljištu na trasi gondola?

 

Na polovini trase biće izgrađena međustanica, kod Ribničkog jezera gde je planiran razvoj novog Zlatibora, u cilju dostizanja turizma visoke kategorije. Tu je planirana izgradnja novog luksuznog i rezidencijalnog kompleksa sa sportskim i turističkim sadržajima. Takođe, na 1.496 metara vrha Tornika biće moderna izlazna stanica, u čijem sklopu će biti vidikovac sa pogledom na ceo region. Cilj je povećanje smeštajnih kapaciteta, a samim tim i povećanje broja turista, kao i razvoj drugih delova Zlatibora.

 

  1. Postoji li interesovanje investitora, s obzirom na to  da će se na potezu gondole razvijati tzv. visoki turizam?

 

Ima zainteresovanih investitora, kako za placevima duž trase, tako i u podnožju  početna stanice gondole – Obudoevnice. S obzirom na potražnju za zemljištem i apartmanima, namera investitora je da će gondola višestruko povratiti investirana sredstva.

 

  1. S obzirom na rekordu posećenost Zlatibora u letnjoj sezoni, kakva su Vaša očekivanja od predstojeće zimske sezone?

 

U 2016. godini zabeležili smo odlične rezultate, a u prilog tome govore i statistički podaci. Predhodna godina (2015.) je bila rekordna što se tiče broja posetilaca,  imali smo povećanje 20% broja turista na planini. Nadamo se da ćemo i za ovu godinu dostići tu brojku, i prema najavama i rezervacija u zlatiborskim hotelima očekujemo da predstojeća zimska sezona bude podjednako uspešna. Pripremili smo dosta noviteta u turističkoj ponudi za zimske mesece. Raduje nas i porast broja stranih gostiju na planini. Nisu to više samo gosti iz okruženja (Crne Gore, Republike Srpske), već ih ima i iz Slovenije, Makedonije, Rumunije, Rusije, Nemačke, Izraela i drugih zemalja.

 

v.d. direktora Vladimir Živanović
Turistička organizacija Zlatibor

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone