Srbija je najlepša

    25.12.2016.
zlatibor

Autor teksta i fotografija: Čedomir Žarković, dobitnik nagrade za najlepšu fotografiju na svetskom takmičenju „Viki voli zemlju“

 

Kada vam neko preko telefona javi da ste osvojili prvo mesto na svetskom takmičenju, a pritom niste ni svesni da ste učestvovali u nekom od njih, nađete se u čudu, zar ne?! Takva situacija se desila upravo meni. U aprilu 2016. godine, na Facebook-u vidim vest da Vikimedija Srbije, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Turističkom organizacijom Srbije, organizuje nagradni foto-konkurs „Viki voli Zemlju” od 1. do 31. maja 2016. godine, sa ciljem prikupljanja fotografija zaštićenih prirodnih dobara (nacionalni parkovi, rezervati, zaštićena područja i dr.) širom Srbije. Odlučujem da učestvujem na konkursu po prvi put i šaljem oko 20 fotografija koje su zabeležene na Zlatiboru, Tari, u Sokobanji, Resavskoj pećini i mnogim drugim mestima širom Srbije. U junu, na proglašenju pobednika, moja fotografija koja prikazuje bigrene kade u Stopića pećini na Zlatiboru dobija pohvalu i time ulazi i na svetsko takmičenje „Viki voli Zemlju”, čega postajem svestan tek 25. novembra kada mi je zazvonio telefon a glas sa druge strane žice saopštio da je moja fotografija pobedila, osvojila prvo mesto i time predstavila Srbiju!

 

Iznenađen i u čudu, pokušavam da se saberem, jer sam mislio da se sa pohvalom sve završava i ni na kraju pameti mi nije bilo da nešto ovako može da se dogodi. Postajem svestan situacije kada je vest počela brzo da se širi putem medija i interneta i kad su počele čestitke da stižu sa svih strana. Život mi se okreće za 360 stepeni (smeh), telefon mi se usijao od poziva sa raznih televizija, radija, dnevnih listova… Nagrada za prvo mesto je put na Vikimaniju u Montreal, koja će se održati od 9. do 13. avgusta 2017. godine.

 

Fotografijom se bavim amaterski od 2007. godine i od tada koristim svaku priliku da pobegnem sa asfalta kako bih, pored srca i duše, napunio i memorijsku karticu u fotoaparatu. Pobednička fotografija je nastala 2014. godine, kada sam sa suprugom odlučio da godišnji odmor provedemo na Zlatiboru, gde sam napravio dosta fotografija. Mnogi, kada im pomenete Zlatibor, misle na sam centar, pritom ne znajući da na samo par kilometara odatle postoji i vodopad Gostilje, Stopića pećina, Ribničko jezero, ski staza Tornik… Pa bih ovom prilikom preporučio svima da posete pomenute skrivene lokacije jer se sigurno neće pokajati.

 

Fotografije Zlatibora autora Čedomira Žarkovića

zlatiborzlatiborzlatibor

zlatibor

zlatibor

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone