Hiljade volontera na radnoj akciji „Narod gradi gondolu“

    12.02.2017.
radna akakkk

Radna akcija „Narod gradi gondolu“ okupila je nekoliko hiljada volontera iz Čajetine, zlatiborskog okruga i iz cele Srbije koji su na početnoj stanici, u centru Zlatibora, započeli radove na postavljanju prvih stubova panoramske gondole.

Radna akcija, u kojoj su, uz trubače i tople napitke, Zlatiborci i naši prijatelji širom Srbije svojim radom podržali izgradnju panoramske gondole, samo je prva u nizu aktivnosti koje će opština Čajetina organizovati sve do završetka poslednjih radova na devet kilometara dugoj žičari.

 

– Na Zlatiboru danas, zajedno sa narodom, branimo narodnu imovinu od režimskih raspikuća i onih koji žele da otmu zemljište na kome bi trebalo da se izgradi najduža gondola na svetu. Optužuju nas da želimo da gradimo nelegalno, da nemamo potrebnu dokumentaciju, što nije tačno. Radi se o tome da oni sami ne poštuju zakone i Ustavni sud Republike Srbije koji je jasno rekao da predmet privatizacije državnog kapitala ne može biti zemlja. Pitam ih zbog čega posle desetogodišnjih napora opštine Čajetina ne žele da isprave nepravdu i sporno zemljište prenese na državu Srbiju – poručio je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, na otvaranju velike narodne mobe u centru Zlatibora, upriličene povodom početka radova na izgradnji „Gold gondole Zlatibor“ na kojoj se okupilo više hiljada volontera iz zlatiborskog okruga i cele Srbije.

Stamatović je javno pokazao kompletnu dokumentaciju za izgradnju panoramske gondole koja uključuje i posedovni list, prema kome je zemljište, na kome bi trebalo da se gradi žičara, vlasništvo države Srbije.

– Da li je za naše vlastodršce državna imovina tuđa, kada nas optužuju da hoćemo da gradimo na tuđem zemljištu? Ako režimske raspikuće ne vide ovu dokumentaciju, pitam ih da li vide ovaj narod koji je dobrovoljno došao na radnu akciju? To im je jasna poruka da moraju da poštuju narodnu volju. Poručujem im da moraju jasno da kažu da li su ovo zemljište poklonili svojim partijskim drugovima ili tobože stranim investitorima koji se prezivaju na ić – rekao je Stamatović.

– Želimo da ohrabrimo sve širom Srbije koji do sada nisu imali hrabrosti da se suprotstave raspikućama i da im kažu da greše u privatizaciji narodne imovine, da čuvaju svoje, kao što ćemo mi Zlatiborci čuvati svoju imovinu. Bez obzira na posledice i šikaniranja koja nas čekaju, čuvaćemo svoje resurse.

On je demantovao pojedine navode da je iko na narodnu mobu došao „pod prisilom“, i zamolio „ako ima takvih, neka odmah odu“.

Predsednik opštine Čajetina apleovao je i na „Beograđane da čuvaju svoj PKB, kao i na sve one širom Srbije od kojih se „po istoj matrici već dvadeset godina u procesu privatizacije otima narodna imovina“.

 

Država i nadležna ministarstva već dve godine opstruišu izgradnju „Gold gondole Zlatibor“ i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na trasi buduće žičare.
Izgradnja devet kilometara duge gondole na Zlatiboru najznačajniji je turistički projekat opštine Čajetina, koji vodi ostvarivanju ciljeva opštine u narednoj deceniji – ostvarenje 10 miliona noćenja i milion posetilaca godišnje na Zlatiboru i okolini. „Gold gondola Zlatibor“ je investicija od nacionalnog značaja, vredna 13 miliona evra. Ove sedmice od renomiranog francuskog proizvođača na Zlatibor su dopremljene prve kabine a tokom prošle godine stigao je konvoj od poslednjih jedanaest kamiona opreme potrebne za gradnju gondole. Izvođači radova, izabrani na javnom tenderu, čekaju da se steknu građevinski uslovi za njenu gradnju.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone