Iako obećana – dozvole za izgradnju pete faze nema

    16.02.2017.
foto Rade Prelic

Foto: Rade Prelić

 

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović reagovao je na Rešenje građevinskog inspektora Ministarstva građevinarstva kojim se nalaže da se, nakon radne akcije, zemlja vrati u prvobitno stanje. Samo dva dana nakon realizovane radne akcije „Narod gradi gondolu“ koja je okupila nekoliko hiljada volontera iz Čajetine, Zlatiborskog okruga i iz cele Srbije koji su na početnoj stanici, u centru Zlatibora, započeli radove na postavljanju prvih stubova panoramske gondole, u Opštinu Čajetina stiglo je Rešenje građevinskog inspektora Ministarstva građevinarstva, dok se najavljena Dozvola za izgradnju pete faze i dalje čeka.

Stamatović podseća da država i nadležna ministarstva već dve godine opstruišu izgradnju „Gold gondole Zlatibor“ i rešavanje imovinsko-pravnih odnosa na trasi buduće gondole, u korist onih koji hoće da otmu državno zemljište milionske vrednosti od naroda.

 

Ministarstvo građevinastva, saobraćaja i infrastarukture licemerno ponavlja poziv opštini Čajetina da preda zahtev za izdavanje građevinske dozvole, što je i učinjeno  9. februara. Zahtev je predat za petu, završnu fazu, čim je državna birokratija završila svoj deo posla, a što za preostale četiri faze još uvek nije urađeno. Samo dan nakon predaje kompletne dokumentacije, resorna ministarka najavila je izdavanje građevinske dozvole tokom dana. Međutim, birokratski mehanizam opet je pokazao na koje sve načine može da opstruiše projekat vredan 13 miliona evra koji je u potpunosti finansirala Opština Čajetina. Ministarstvo je od Opštine Čajetina zatražilo prilaganje dodatne dokumetacije koja se odnosi na posedovni list za parcele koje su prenesene sa privatnih lica iako im je predat sporazum po kome je taj proces završen, a što bi trebalo da bude validna dokumentacija. Traženi su i ugovori Opštine i EPS-a oko infrastrukture koji su priloženi, ali ih Ministarstvo nije priznalo. Oko ovih ali i drugih nejasnoća Opština je pokušala da kontaktira Ministarstvo ali se tokom 13. februara niko nije javljao na telefon. Sve navedeno ukazuje da Ministarstvo nema dobru volju da pomogne izgradnju „Gold gondole Zlatibor”.

 

Direktorka JP „Gold Gondola” Zlatibor, Bojana Božanić, izjavila je da zlatiborska gondola ima sve papire i da će sve biti predato u zakonskom roku od 30 dana. „Na stand by-u smo samo zato što se nekom tamo gore, u kabinetu, ne sviđa da ona počne da se gradi, da se Zlatibor i čitava Srbija vinu u turističke visine i nađu na svetskoj mapi atrakcija. Ima li onda tu mesta inatu, ako smo na strani Srbije i našeg naroda? Tražimo načine da idemo napred, a ne razloge da nešto zaustavimo i opstruišemo”, dodala je ona.

 

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović podsetio je i na vest iz 2012. godine, koja se odnosi na slučaj gondole na Staroj planini koja je izgrađena bez ikakvih papira i dozvole. „U funkciji je i dan danas i treba da bude, jer svi naši planinski centri i treba da se razvijaju i donose prihode! Pravim poređenje, naša sa urednim papirima i podnetim zahtevom za građevinsku dozvolu se odbacuje iz čistog inata, jer je neko rekao da Zlatibor ne može da ima gondolu! Ako žele, nađu načina, ako im nije u interesu, nađu hiljadu i jedan razlog da nas sputavaju“, rekao je Stamatović.

 

Izgradnja devet kilometara duge gondole na Zlatiboru najznačajniji je turistički projekat opštine Čajetina, koji vodi ostvarivanju ciljeva opštine u narednoj deceniji – ostvarenju 10 miliona noćenja i milion posetilaca godišnje na Zlatiboru i okolini. „Gold gondola Zlatibor“ je investicija od nacionalnog značaja, vredna 13 miliona evra. Prethodne sedmice od renomiranog francuskog proizvođača na Zlatibor su dopremljene prve kabine, a tokom prošle godine stigao je konvoj od poslednjih jedanaest kamiona opreme potrebne za gradnju gondole. Izvođači radova, izabrani na javnom tenderu, čekaju da se steknu građevinski uslovi za njenu gradnju.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone