Златибор планира да до 2027. достигне милион туриста годишње

    05.05.2017.
gold_gondola_zlatibor_040517_tw1024

Улагања у нове инфраструктурне пројекте и уређење туристичког места и локалитета на целој територији општине, генеришу нове приватне инвестиције и повећање туристичког промета. Изградњом гондоле, али и развојем Златног града, на међустаници поред Рибничког језера и инвестирањем у аквапарк и друге забавне садржаје, у Општини Чајетина очекују да за 10 година достигну више од милион посетилаца на годишњем нивоу.
Последњих година Златибор бележи посету од око 300.000 гостију годишње, са више од 1.300.000 ноћења.

Изградња Голд гондоле на Златибору, која је почела у фебруару ове године, настављена је 1. маја. Радна акција је и овог пута била својеврсни протест локалне самоуправе што државни органи још нису решили спор око власништва земљишта са ПК Златибором, преко кога треба да прође део трасе гондоле, дуге 9 километара.

Уговор о изградњи гондоле чајетинска општина је потписала са конзорцијумом неколико компанија, који предводи предузеће Јединство из Ужица, каже за еКапију директорка јавног предузећа Голд гондола Златибор Бојана Божанић.

Срце гондоле налазиће се на међустаници код Рибничког језера, где је планиран развој пројекта Златни град, док ће завршна станица гондоле бити на самом врху Торник, на 1.496 метара – објашњава Божанић.
Пројекат Златни град или Нови Златибор један је од планова које општина има, како би унапредила понуду ове планине и привукла што више туриста. Прама речима Бојане Божанић, Златни град ће садржати спортске објекте и хотеле високе категорије.

– Идеја је да се у читавој зони, на више од 200 хектара, развија резиденцијални туризам, чије ће се уређење одвијати у складу са Мастер планом који је у припреми – каже Божанић.

Како би повећали број посета и у наредних десет година достигли планирану цифру, осим овог пројекта, најављују и уређење шеталишта, тржног центра са подним грејањем, измештање и градњу нове аутобуске станице, изградњу омладинског центра, уређење Рибничког језера…
 
Цео чланак можете да прочитате на страници: http://www.ekapija.com/website/sr/page/1747832/Zlatibor-planira-da-do-2027-dostigne-milion-turista-godi%C5%A1nje-Najavljena-gradnja-Zlatnog-grada-ure%C4%91enje-Ribni%C4%8Dkog-jezera-novi-izgled-%C5%A1etali%C5%A1ta-FOTO
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone