Zaigrali užičko kolo ispred Vlade

    22.05.2017.
0102foto_Tviter___Bosko_Obradovic

Zlatiborci protestovali u Beogradu zbog neizdavanja dozvole za gradnju gondole

Zaigrali užičko kolo ispred Vlade

Milanu Stamatoviću se u šetnji pridružio i Boško Obradović

Nekoliko stotina Zlatiboraca učestvovalo je danas u protestnoj šetnji, koja je nešto posle 14 sati krenula od platoa ispred crkve Svetog Marka u Beogradu, do zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj 11.

Demonstranti su sa Zlatibora prispeli da „dignu glas“ zbog neizdavanja građevinskih dozvola za izgradnju, kako kažu, „najduže gondole na svetu“ na toj planini. Mada su organizatori najavljivali da će Zlatiborci u prestonicu doći bagerima, to se nije dogodilo, ali je podršku demonstrantima svojim prisustvom dao čuveni Džo Bagerista, poznat po učešću u Petooktobarskim demonstracijama.

Kolonu, u kojoj su se nalazili pripadnici različitih generacija – od mladih u ranim dvadesetima do „seniora“ u šajkačama, predvodio je predsednik Skupštine opštine Čajetina i kandidat na minulim predsedničkim izborima Milan Stamatović, a pridružio mu se na čelu kolone i lider Dveri Boško Obradović. Demonstranti su se spuštali Resavskom ulicom uz pratnju trubača, koji su dali poseban „štimung“, intonirajući numere poput „Marš na Drinu“ i „Đurđevdan“. Zvuci „limenih instrumenata“ mešali su se sa „muzikom“ pištaljki, neizostavnog „rekvizita“ na demonstracijama u Srbiji održavanih u proteklih četvrt veka. Pored državnih zastava, viđena su obeležja Stamatovićevog pokreta „Za zdravu Srbiju“, kao i transparenti „Da znate – Zlatibor nije na prodaju“, „Kad izgubite vlast, tražićete spas“, „Stop republičkoj diskriminaciji, slobodna teritorija Zlatibor“, a čuli su se povici „Dole Vlada“ i slično.

Učesnici su u međusobnim neobaveznim razgovorima „bistrili“ dnevnu politiku, dok su se pojedini žalili da se „u Srbiji ne može naći posao“, uz opaske da će „vlast rasprodati svu državnu imovinu, neće nam ništa ostati, jadni mi u Srbiji“. Razmenjujući iskustva sa poznanikom o teškim uslovima života, devojka iz kolone ispričala je kako „svi hoće posao u stranim bankama, pa je džabe i konkurisati ako nemaš debelu vezu“, dok je pripadnik starije generacije glasno u više navrata konstatovao da će „Vučić sve pokloniti svojim prijateljima strancima“. Tokom šetnje saobraćaj je regulisala policija, a primećeni su i policajci u civilu. Pojedini gosti letnjih bašta kafića, komentarisali su: „Opet neke demonstracije“, „Opa, stigli Zlatiborci, bravo“.

 Ispred Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kolona se zadržala dvadesetak minuta. Dok su organizatori protesta na pisarnici Ministarstva predavali dokumentaciju za izdavanje građevinskih dozvola, koja je dostavljana nadležnim vlastima i ranije, neki od demonstranata su na ulici zaigrali „Užičko kolo“ uz zvuke trubača, dok su neki nazivali ministre „lopovima“. Kada je završena predaja dokumenata, prisutnima se najpre obratio Milan Stamatović. On je poručio da „Zlatiborci nisu došli da ruše Beograd, koji su oni uvek uvek gradili“, i da „neće dozvoliti rasprodaju državne imovine“. Govor je održao i Boško Obradović, koji je kazao da je u slučaju „Beograda na vodi“ donet „lex specialis“, kao i da je sve teklo po ubrzanom postupku, dok se opštini poput Čajetine ne izdaju građevinske dozvole iako ima svu potrebnu dokumentaciju.

 

Demonstranti su potom nastavili „rutu“ do Nemanjine 11. Neki iz kolone pozivali su prolaznike da im se pridruže, a bilo je i onih koji su uzvikivali: „Vojsko, gde si, hajde sa nama“. Na stepenicama ispred ulaza u Vladu Srbije Milan Stamatović je održao novi govor. „Dođi, dođi, ovamo da čujemo šta Stamat kaže“, dozivali su se međusobno Zlatiborci.

– Zlatiborci će u septembru ponovo biti na čelu kolone koja će doći ovde da se bori protiv istorijske nepravde i rasprodaje državne imovine… Ako Vlade ne poništi odluku o prodaji državne imovine, vidimo se ponovo 1. septembra u Beogradu, poručio je Stamatović. Njegovo obraćanje propraćeno je bučnim skandiranjem: „Stamate, domaćine“.

Nešto posle 15 sati protesti su okončani, uz ponovno intoniranje „Marša na Drinu“ i demonstranti su se razišli. Mnogi od učesnika kolone krenuli su put autobuske stanice, uz komentare: „Vraćamo se na naš Zlatibor, dobro je bilo… Odosmo na autobus“.

 

Izvor: Danas

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone