Dozvola za gondolu ovih dana?

    25.05.2017.
narod gradi gondolu foto

Nakon protesta u Beogradu i konferencija od strane ministarke građevine i predsednika opštine Čajetina, na kojima su pale teške reči i optužbe na račun i jedne i druge strane, predstavnici čajetinske opštine juče su bili na sastanku u ministarstvu građevine. Primila ih je državna sekretarka ovog ministarstva, Aleksandra Damjanović, koja ih je, prema njenim rečima, uputila šta je sve potrebno da se dostavi od dokumentacije, kako bi se već jednom dobila građevinska dozvola za izgradnju gondole.

Da li je nađen kompromis, da li je već jednom razjašnjeno šta je to što opštini Čajetina treba da bi dokumentacija bila kompletna, ostaje da se vidi u narednim danima, za kada je, sa jučerašnjeg sastanka, poručeno da će građevinska dozvola za zlatiborsku gondolu biti dobijena. Potrebno je izvršiti dobunu, za koju Stamatović tvrdi da je tehničke prirode i da su u pitanju sitnice.

„Sve ovo što smo juče razgovarali sa stručnim službama u ministarstvu jeste u cilju otklanjanja tih nekih sitnih tehničkih nedostataka i to u formi – da li je potrebno rešenje ili uverenje, da li je taksa koja je plaćena potpisana u elektronskoj formi, da li je projektant zaboravio da stavi jedan potpis, i to u elaboratu koji mi imamo, a ministarka trvdi da nemamo. Znači, sve su to neki proceduralni propusti koji ne utiču na izdavanje građevinske dozvole“, tvrdi predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

Stamatović tvrdi da opština želi da bude kooperativna i da želi da, do najsitnijih detalje, te popuste ispravi, bilo da su u pitanju propusti samig ministarstva ili opštine Čajetina. Ipak, naglašava, sve to nije razlog za opstrukciju i pritisak od strane ministarke Mihajlović na lokalnu samoupravu. On ističe i da samo ispravljanje tih sitnih grešaka zahteva vreme, što samo dodatno prolongira izdavanje dozvole.

„Mislim da nema više ništa nedefinisano, mislim da ćemo za 20 dana imati građevinsku dozvolu za izlaznu stanicu, a u nekom periodu od mesec dana, možemo da pribavimo i kompletnu dokumentaciju za celu trasu. Nadam se da ćemo to sa stručnim službama i službenicima u ministarstvu koji se bave strukom, a ne politikom, naći rešenje“, kaže Stamatović.

Kometarišući proglašenje Parka prirode Zlatibor od strane Vlade Republike Srbije, prvi čovek opštine Čajetina ističe da je protiv tog rešenja i najavljuje nove proteste.

„Ako bi došli u tu situaciju da na Vladu ode ovaj predlog, blokiraćemo Vladu, nećemo dozvoliti ministrima da uđu u Vladu i da poništavaju narodnu volju. Ako to budu i uradili, nama ne preostaje ništa drugo već da proglasimo ovu teritoriju kao jedinu slobodnu teritoriju u Srbiji, jer oni hoće da je stave pod nazor SNS-a, a narod to ne da. Nama jedino ostaje da proglasimo ovo slobodnom teritorijom, kao što to je to nekad bila Užička republika“, ističe Milan Stamatović.

Na pitanje koliko je lokalna samouprava, sa stručnim službama, kriva za nekontrolisanu gradnju na Zlatiboru Stamatović kaže da je propusta možda i bilo, ali isključivo zbog aktuelnog zakona, koji nije definisao kazne za divlju gradnju i da zbog toga i Čajetina, ali i otale opštine i gradovi imaju problem. On postavlja pitanje ministarci građevine zašto ne šalje svoje inspektore kao pomoć da spreče divlju gradnju, poput mlekare, fabrike vode, Zlatibor turista, koji grade na državnom zemljištu i nisu platili potrebne dažbine, već samo imaju ličnu korist, koja se meri u milijardama.

Nada DŽelebdžić, zlatiborpress.rs

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone