Odbijen zahtev za dozvolu za poslednju stanicu Gondole

    15.07.2017.
IMG_2606

Ministarstvograđevije ponovo je odbilo zahtev opštineČajetina za izdavanje građevinske dozvole za poslednju stanicu gondole. Zahtev jeodbijen uz obrazloženje da postoji mnogotehničkih propusta. Povodom ove situacije predstavnici čajetinske opštinepodneli su zahtev za pristup informaciji od javnog značaja za „Beograd na vodi“,kako bi se uverili da li je moguće predati dokumentaciju i na koji način, a dase ona od strane Ministarstva tretira kao potpuna.
Direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“ kaže da je ovoga puta zaista očekivala da će im ministarstvo izdati dozvolu. Međutim, opet su presudile tehničke stvari – da li su usklađeni datumi i nazivi katastarskih opština, da li je na svakom dokumentu stavljen pečat ili ne, sve su to zamerke zbog kojih je zahtev opštine Čajetina za izdavanje dozvole odbijen.

„Ne mogu da kažem čak ni to da nije u skladu sa zakonskom procedurom, jer su to zaista neke tehničke stvari – da li je datum iz marta ili aprila meseca 2017. godine. Slažem se, treba da se uskladi, ali moglo je i na drugačiji način to da se reši, a ne da nam ponovo šalju zaključak o odbijanju. Isto tako se slažem da je bilo i malo aljkavosti od strane projektanata u tom delu, ali toliko puta smo ispravljali potrebnu dokumentaciju i firmu koja je radila tehničku kontrolu, pa se onda tu desila mala neusklađenost. Onda smo nekoliko puta menjali lokacijske uslove. Upravo je tada došlo do nekih neusklađenosti. Ništa to namerno nismo uradili“, kaže Bojana Božanić, dir. JP „Gold gondola Zlatibor“.

Božanićeva ističe da smatra da u ovom slučaju opet postoji određeno nerazumevanje, ali da oni i dalje neće odustajati od dozvole. Očekuje da stupi u konratkt sa resornim ministarstvom i da se, kako kaže, već jednom definiše kako uspostaviti saradnju.

„Očekujem da ćemo sigurno stupiti u kontakt sa ministarstvom da vidimo kako dalje da sarađujemo i na koji način, jer ako se ovako dešava sa samo jednom stanicom, odnosno jednom fazom, kako će onda biti u preostalom delu ove naše investicije. Naravno, preostaje nam još jedan veliki problem, a to je problem zemljišta i moram da istaknem da smo sad definisali samo jednu jedinu tačku, na kojoj stoji ovaj problem, a to je Republički geodetski zavod koji treba da da nalog katastru u Čajetini, da se krene sa rešavanjem problema zemljišta PK „Zčatibor“, naglašava Božanićeva.
Ključ rešenja ovih problema sada se nalazi u rukama direktora Republičkog geodetskog zavoda, ističe Bojana Božanić i dodaje da mu je već poslat dopis sa urgencijom za razrešenje problema, kao i premijerci Srbije, koja je zamoljena da utuče na geodetski zavod da već jednom počne da radi svoj posao.

„Mi samo tražimo da se radi po zakonu, nikako mimo njega. Ali kada vidimo šta se dešava sa dozvolom sa jedne strane, gde smo stvarno pokušavali da budemo maksimalno kooperativni, sa druge strane po pitanju zemljišta, koje smo opet mi negde izgurali da dođe do ove tačke, i sada državne institucije ne odgovaraju. Ja stvarno više ne znam šta treba da uradimo i zaista treba neko da odgovara za sve ovo što se dešava“, kaže Bojana Božanić.

Inače, Studija o proceni uticaja na životnu sredinu već je urađena, i pokazuje da gondola neće uticati na životnu sredinu, ističe Božanićeva i dodaje da je nadležno ministarstvo pozitivno ocenilo studiju, kao i da se nada da će ovog leta krenuti prvi radovi na izgradnji zlatiborske gondole.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone