“Gold Gondola Zlatibor“ ekonomski opravdana i profitabilna

    21.07.2017.
IMG_20160801_124051

Zbog nerazumevanja državnih institucija i svih napora da se opravda i vrati uložena investicija, vredna 13 milona evra, važno je da se načini osvrt na ekonomski značaj i profitabilnost koju će „Gondola“ ostvariti kada počne sa radom.

Osnovni ekonomski cilj je modernizacija i tehnološko unapređenje postojeće turističke ponude Zlatibora, bolje iskorišćenje potencijala planine sa ciljem rasta poslovne konkurentnosti, povećanja broja posetilaca, obima turističkih usluga i otvaranja novih radnih mesta na duži period.

Pozitivni društveno-ekonomski efekti ispoljiće se u domenu angažovanja hotelskog i privatnog sektora u pružanju usluga smeštaja i boravka na Zlatiboru, kao i u daljem infrastrukturnom opremanju okolnih naselja i podsticanju razvoja.

Danas, Zlatibor ima ugled jednog od najvećih centara koji, brojem turista i njihovih noćenja (300.000 posetilaca i 1.200.000 noćenja), dostiže i prestiže mnoga planinska, banjska i primorska turistička mesta, a sadržaji se stalno obogaćuju zbog čega je Zlatibor postao idealan izbor za bilo koje godišnje doba.

Žičara sa gondolom uklopiće se u turističku ponudu Zlatibora tokom cele godine jer je planirano da prevozi grupe turista po više osnova:

– turiste skijaše tokom zimskog perioda (korisnici ski pasova);
– turiste koji će dolaziti s ciljem panoramskog razgledanja Zlatibora tokom cele godine;
– turiste koji su zainteresovani za posetu Ribničkom jezeru u letnjim mesecima;
– turiste izletnike iz okolnih gradova;
– građane koje imaju vikendice i apartmane na Zlatiboru;
– organizovane grupe turista i đačke ekskurzije;
– lokalno stanovništvo kao korisnike redovnog prevoza;

Studija opravdanosti izgradnje žičare “Gold Gondola Zlatibor“ koju je uradilo Preduzeće za projektovanje, inženjering i konsalting „Elkoms“ d.o.o. pozitivno je ocenila i usvojila državna revizija, nadležni organi i institucije. Ova studija pokazuje da bi, u prvoj godini rada, „Gondola“ od svojih usluga i prodatih karata ostvarila 1.834.646 evra, naredne godine 2.201.571 evra, i svake sledeće prihod od prodatih karata ne bi bio ispod 2.300.000 evra. Ovi podaci su projektovani na osnovu predviđenih prihoda i rashoda koji pokazuju da bi „Gondola“, u prvoj godini rada, ostvarila prihod od 1.834.646 evra i rashod od 1.165.046 evra, a u drugoj prihod bi bio 2.201.576 evra, rashod 1.208.321 evra. Sledećih godina prihod bi se znatno povećavao. Ova statistika pokazuje da bi Gondola od samog početka ostvarivala neto dobit koja je predviđena za prvu godinu od 153.806,65 evra, sledeće 444.420,80 evra, a narednih godina neto dobit bi iznosila oko 800.000 evra na godišnjem nivou.
Svi ovi podaci i brojke govore u prilog tome da bi „Gondola“ bila profitabilna, ekonomski opravdana, uspešna u svom poslovanju i jedinstvena od prvog dana rada.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone