Gorski biser Zlatibora

    04.08.2017.
jezero

Ribničko jezero se nalazi na 8 km od naselja Zlatibor, na pola puta od ski centra na Torniku i manastira Uvac. Ono je po nastanku veštačko, dugo je 2 km, površina mu je 50 ha, a zapremina 3.500.000 m3. Nastalo je 1972. godine pregrađivanjem reke Crni Rzav kod Ribnice, za potrebe snadbevanja naselja Kraljeve vode i Čajetine pijaćom vodom. Ogromna brana podseća na onu sagrađenu na Đerdapu. Oko jezera se nalazi gusta četinarska šuma. Boja vode u jezeru je tamna zbog tamnog kamena kojim je pokriveno dno. Voda je neverovatno čista i bistra.

Jezero je, kako sam naziv kaže, bogato različitim vrstama ribe, tako da oni turisti koji izaberu Zlatibor kao destinaciju za odmor, a ljubitelji su ribolova, mogu se rekreirati na ovaj način na njegovim obalama. Kupanje u jezeru je zvanično zabranjeno. Oko jezera su planinarske i biciklističke staze što dodatno privlači posetioce i zaljubljenike u prirodne vidike i lepote.

Na trasi dugoj 9 km zlatiborska Gondola će preći preko Ribničkog jezera, gde je planirana međustanica, što će umnogome olakšati posetu jezeru, naročito ribolovcima i turistima u letnjem periodu. Prilikom vožnje Gondolom uživaćete u pogledu na Ribničko jezero, u njegovoj prirodnoj lepoti i okruženju.

U skladu sa razvojnim planovima opštine Čajetina, predviđeno je da se ovaj planinski biser iskoristi u turističke svrhe, nakon završetka sistema za vodosnadbevanje Sušičko vrelo. Radovi na novom vodosistemu su započeti i očekuje se da u narednih par godina budu realizovani.

U podnožiju Tornika, na međustanici Gondole, biće izgrađen potpuno novi kompleks koji nosi naziv „Novi Zlatibor“ i budući „Zlatni grad“ koji će se prostirati na površini od preko 200 ha. Srž „Zlatnog Grada“ i srce Gondole biće Ribničko jezero, koje će nakon izgradnje vodovoda Sušica i Dobroselička vrela, postati centar sportskog turizma i zabave. Individualne gradnje na velikom području neće biti, a svi sadržaji biće primereni razvoju zdravstvenog i sportskog turizma na najvišem evropskom nivou. Izgradnjom ovog kompleksa Zlatibor će postati centar elitnog turizma u Srbiji i na turističkim mapama sveta stajaće rame uz rame sa drugim evropskim i svetskim turističkim centrima.

Posetite nas i uživajte.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone