Tornik – Vrh zlatne planine

    11.08.2017.
DSC_4905 (1)_1624x1080

„Gold Gondola Zlatibor“ kao najduža panoramska gondola na svetu predstavlja novu turističku atrakciju. 9 km najmodernije vazdušne trase povezaće centar Zlatibora sa ski centrom Tornik preko Ribničkog jezera.

Kompletan projekat obuhvaćen master planom upotpuniće i zaokružiti turističku ponudu Zapadne Srbije.

DSC_4971_1624x1080Prostrana visoravan prepuna borova,  koji pod sunčevim zracima dobijaju neverovatan zlatni sjaj, svrstava Zlatibor u jednu od najlepših planina. Prestonica srpskog planinskog turizma prepuna gostiju i tokom leta i tokom zime, nalazi se na prosečnoj nadmorskoj visini od 1.000 m, a okružuju je vrhovi Tornik (1.496 m) i Čigota (1.422 m) i niz nižih.

Izuzetne lepote, ova planina prepuna je prostranih proplanaka ispresecanih planinskim potocima, privlači turiste iz svih delova sveta. Zahvaljujući karakterističnoj klimi i vazdušnim strujanjem koja se mogu naći samo ovde, harmoničnom odnosu između pošumljenih predela bora, jele, smrče i prostranih livada prekrivenih živopisnim biljem, čistom vazduhu, bistroj vodi, velikom broju sunčanih dana u godini, prelepim skijaškim terenima, Zlatibor se razvio u čuveni planinski turistički centar sa najdužom tradicijom u Srbiji.

Ski centar Tornik nalazi se na nadmorckoj visini od 1.110 – 1.490 m, na 9 km od turističkog centra Zlatibor. Ukupan kapacitet skijališta je oko 5.400 skijaša na sat. Opremljen je modernom šestosednom žičarom, kapaciteta 3.000 skijaša na sat, dva ski lifta tipa „sidro“ ukupnog kapaciteta 2.400 skijaša na sat i 36 novih topova za pravljenje snega koji mogu da pokriju sve staze, tako da ljubitelji skijanja mogu da računaju na celu zimsku sezonu. Obnovljene i proširene staze  „Čigota“, „Tornik“, „Ribnica“ i „Zmajevac“ ispunjavaju sva očekivanja za vrhunski trening, odličan izazov i duge karving zaokrete za prave skijaše.

Pored ski staza postoje i tereni za sankanje kao i posebna vrsta instalacije tzv. „tjubing“, bob staza sa pokretnom trakom, koja kao i žičara može da se koristi u svim perodima godine i pruža neizmerno zadovoljstvo i uzbuđenje svima koji odluče da je isprobaju. Ski centar je opremljen i dečijim igralištem i karuselom. Letnja zabava na vrhu je upotpunjena i drugim raznovrsnim sadržajima kao što su staze za planinski biciklizam, vožnja skuterom i kartingom, mini golf, avantura park, multifunkcionalni tereni.

Za turiste koji vole pešačenje, šetnja do Tornika je idealna. Potrebno je malo više hrabrosti i dobra fizička sprema, ali svaki korak uloženog truda višestruko će vam se vratiti lepotom prizora koja će pući pred vama kada se nađete na vrhu. Sa vrha Tornika po sunčanom danu golim okom možete videti Avalu na severu, Durmitor na jugu, bosanske predele i Jahorinu na zapadu, kao i Taru, Ribničko jezero, vrhove Čigotu i Murtenicu, sela Jablanicu, Dobroselicu, Stublo, Semegnjevo, naselje Zlatibor.

Završna stanica najduže gondole na svetu planirana je na samom vrhu Tornik. „Gold Gondola“  će biti idealan izbor za sve skijaše koji će za manje od pola sata, iz centra Zlatibora preleteti do samog vrha, spremni da se spuštaju niz omiljene staze.

27.07.2017. godine Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je građevinsku dozvolu koja obuhvata izgradnju krajnje stanice Tornik sa pratećim objektima. Prvi radovi se očekuju ovog meseca. Posetioci koji su tu u zimskom periodu moći će da koriste usluge Gondole kako bi lakše došli do ski staza, a van zimske sezone Gondola će vas prevoziti od centra Zlatibora do vrha Tornik, zelene oaze mira, pružajući vam neverovatno uživanje u panoramskom razgledanju zlatiborskih lepota.Na vrhu Tornika uz izgradnju Gondole planirani su novi adrenalinski sadržaji uz vidikovac koji oduzima dah.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone