Uspinjače u svetu: Zagrebačka – najkraća na svetu

    16.08.2017.
uspinjacazg390

Celi vojni rok, 1984/85, proveo sam u kasarni „Sedam sekretara SKOJ-a“, u Samoboru, blizu današnje međudržavne granice Hrvatske i Slovenije, a onomad omiljenom izletištu Zagrepčana. I dok su „purgeri“ vikendom hrlili na samoborske „Šmidhen“ bazene,

mi vojnici smo pravim izlaskom u grad smatrali jedino odlazak do Zagreba, u Maksimir, na Ilicu, Trg Republike (danas Trg Bana Jelačića)… A pre „hvatanja poslednjeg polaska“ za nazad, na Črnomercu (… Rakitje – Novaki – Sv. Nedjelja – Samobor), dan smo završavali uspinjanjem, na svetu najkraćom (dugom, tj. kratkom samo 66 metara) žičanom železnicom namenjenom za javni promet, iz Donjeg, od Ilice, u Gornji grad, ka Štrosmajerovom šetalištu.

Zagrebacka uspinjacaZagrebacka uspinjaca 1Zvanično je puštena u pogon (isprva parni, a od 1934, električni) još 1890. godine, a nastala je po ideji osiječkog građevinskog preduzetnika Klajna koga nije mrzelo da nekoliko dana broji pešake koji se uspinju ka Gonjem gradu iz čega je zaključio da bi se, umesto postojećih javnih stepenica, isplatila izgradnja uspinjače po uzoru na Budimpeštu, Cirih i neke druge evropske gradove. Praktično potpuno nova, originalu slična, na istoj trasi, zagrebačka uspinjača kakvu i danas poznajemo urađena je 1974. godine.

Zagrebačka uspinjača ima dva vagona u kojima, za samo 64 sekunde, može da se, „iz cuga“, preveze ukupno 56 putnika, od kojih 24 stoje.

Priredila: Agencija „Pragma“

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone