„Vazdušni tramvaj“ u Ober Gatlinburgu (država Tenesi, SAD)

    17.08.2017.
Aerial tramvay 2

Pre tri godine sam se nenadano obreo u jednom od najlepših krajeva Severne Amerike, državi Tenesi, poznatoj po svojim prirodnim lepotama, pitomim ljudima i veoma razvijenom volonterskom radu, najprepoznatljivijem simbolu te države (koju, inače, zovu Volunteer state). Nacionalni park Smoky MountainsNajveća prirodna atrakcija Tenesija je nacionalni park Smoki mauntins (eng. Smoky mountains), koji godišnje poseti 11 miliona turista, diveći se prirodnim lepotama tog šumovitog kraja (kao poređenje, druga dva najveća nacionalna parka u SAD, Veliki kanjon i Jeloustonski park poseti po 5 miliona turista godišnje, pojedinačno). Sam naziv planine je nastao u vreme kada su ovim krajevimna krstarili Čiroki indijanci, kojima se tokom vlažnih perioda godine činilo da se planina puši (eng. smoke). Do jednog od vrhova Smoki mauntinsa, na kome se nalazi zabavni park i skijalište Ober Gatlinburg, vodi kabinska žičara ili kako se ovde zvanično zove Vazdušni tramvaj (eng. Aerial tramway) koja je sama po sebi atrakcija za sve posetioce. Na rastojanju od 2,1 milje (oko 3.360 metara) saobraćaju dve kabine, kapaciteta 120 ljudi, što je, mora se priznati, veoma impozantno. Kabine idu na svakih 20 minuta i specifične su, između ostalog, i po tome da su prilagođene da ih mogu koristiti i osobe sa invaliditetom.

Aerial tramvayRadovi na izgradnji žičare su počeli septembra 1972. a prve vožnje su krenule avgusta 1973. godine, nakon što je deset godina ranije osnovanu Getlinburško skijalište. Nakon 34 godine rada, 2007. godine, kompanija „CWA Constructions“ iz švajcarskog gradića Olten, dizajnirala je, konstruiala i postavila nove kabine napravljene  od visoko kvalitetne aluminijumske legure koja se koristi i u izradi svamirskih letalica.

Ukoliko Vas put navede u ovaj kraj, obavezno posetite ovaj nacionalni park i provozajte se „vazdušnim tramvajem“. Najbolje vreme za posetu je početak jesene kada je ovde još uvek prijatna temperatura i kada šume počinju da dobijaju predivne boje od žute, narandžaste do raznih boja crvene. Stajaćete satima na vidikovcima i odmarati oči i dušu.

Priredila: agencija Pragma

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone