Gondola Lift Narodni Park, Lisabon

    28.08.2017.
lisabon

Da gondola ne mora uvek da bude nužno sredstvo prevoza u nepristupačnim i zabačenim mestima već turistička atrakcija, kao što će biti i Gold Gondola Zlatibor, svedoči i panoramska Gondola Lift Narodni Park u Lisabonu.  Otvorena je u martu 1998. godine za Međunarodnu izložbu Lisabona (EKSPO’98) i danas je jedna od obaveznih turističkih atrakcija ovog prelepog područja u Lisabonu. Ova vazdušnašna linija je u vlasništvu kompanije Telecabine Lisboa, koja je odgovorna za eksploataciju i održavanje instalacije. Gondola Lift je bila jedna od najvećih atrakcija EKSPO’98, koja je zabeležila ogroman broj putnika.

Ova instalacija je opremljena sa 40 zatvorenih kabina sa automatskim vratima i kapacitetom za 8 putnika. Trase se pruža duž ušća reke Tagus, nekoliko metara od obale reke, sa masivnima kulama na rečnom koritu. Južni terminal (gde se nalazi pogon) nalazi se na Passeio de Neptuno, pored okeanarijuma, a severni (gde je smešten sistem za zatezanje kablova i gde se nalaze kancelarije) nalazi se na Passeio das Tagides, pored starog Tornja Vasko da Gama, sada hotela Mi Riad.

Putovanje traje 8 do 12 minuta na dužini od 1230 metara, što je gotovo 7.700 metara kraće od Gold Gondole Zlatibor, lebdeći preko reke Tagus na visini od 30 metara, gde vidimo neponovljivu panoramu narodnog parka uključujući Oceanarium, Portugalski paviljon, tornjeve sv. Gabriela i Sv. Raphael, Atlantski paviljon (Meo Arena), Vasko da Gama toranj (hotel Mi Riad) i most Vasko da Gama. Veličanstveno i jedinstveno iskustvo …

parque-das-nacoes-lisbon lisabon4 lisabon2 lisabon

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone