Pogled kao inspiracija

    20.09.2017.
section-lead-adventures

,,Jasper SkiTram“ u Kanadi sagrađena je 1964. godine. Avanturista Vilijam MekGregor 1960. godine popeo se na sam vrh planine Vislers , Džaspers. Inspirisan neverovatnim pogledima, MekGregor je sanjao da podeli svoje iskustvo sa ostatkom sveta.

Izgradnja ove žičare započeta je 1963. godine od strane Nemačke kompanije P.H.B. Co. i završena je za samo godinu dana.

Žičara ,,Jasper SkiTram“ prevozi maksimalno 30 putnika, brzinom do 6 m/s, za samo 7 minuta koliko je potrebno  da se popne do Gornje stanice, koja na visini od 2.277 metara stidljivo stoji na vrhu planine Vislers. Iako predstavlja najdužu i najvišu tramvajsku gondolu u Kanadi, dužine 1,2 kilometara, to je 7,4 puta manje od dužine koju će buduća najduža gondola na svetu, Gold gondola Zlatobor, prelaziti od početne stanice u podnožju Zlatibora do završne stanice Tornik, u dužini od 9 kilometara.

Od otvaranja, preko 6 miliona posetilaca provozalo se ,,Jasper SkiTram“ i doživelo neverovatno iskustvo prelazeći preko Roki planina. Projekatom Gold gondola Zlatibor kojom će se putnici prevoziti od centra Zlatibora, preko Ribničkog jezera pa sve do vrha Tornika, planirano je da u narednih deset godina doprinese ostvarivanju deset miliona noćenja i milion posetilaca godišnje na Zlatiboru i okolini.

Gold gondola Zlatibor je investicija od nacionalnog značaja, vredna 13 miliona evra.

th (1) th

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone