Svečano otvorena mlekara Naša Zlatka

    22.09.2017.
DSC_1642

Presednik opštine Čajetina Milan Stamatović uz prisustvo predstavnice Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Elizabetom Satorel i predstavnicima Ministarstava za evropske integracije Miljanom Matović i Ministarstva poljoprivrede Zoranom Mićevićem, svečano otvorio Mini mlekaru „Naša Zlatka“ u Krivoj reci, opština Čajetina.

Mlekara Naša Zlatka je rezultat projekta OD MLEKA SA NAŠIH PLANINA, koji opština Čajetina i Zlatiborski Eko Agrar realizuju u partnerstvu sa opštinama Plav i Andrijevica iz Crne Gore. Projekat se kofinansira sredstvima Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora.

Ovakvi projekti imaju za cilj da pomognu očuvanju malih proizvođača i deo su strateškog plana Opštine Čajetina, istakao je Stamatović i dodao da se ovakvim projektima sprečava monopol u proizvodnji mleka suprotno od programa Vlade Srbije i ministrarstva poljoprivrede koji se odnosi na stimulaciju i podršku većim proizvoljačima, dok se na male proizvodnje ne obraća pažnja, a oni su značajni i bitni za očuvanje tradicionalnih organskih proizvoda.. “Osnivanjem Javnog preduzeća dobijamo brendirani proizvod sa originalnim poreklom. Cilj opštine Čajetina jeste da isti princip primeni i sa svim drugim proizvodima i kulturama koje su specifične za Zlatiborski okrug” rekao je Stamatović.

Osnovni cilj realizacije projekta jeste podrška malim proizvođačima sa područja opštine Čajetina i obezbeđivanje sigurnog plasmana viškova sirovog mleka, od kojeg se proizvode tradicionalni brendovi zlatiborskog kraja – sir i kajmak. Pored sigurnog otkupa, mali proizvođači će kroz set edukacija u okviru projekta, imati priliku da unaprede znanja u oblastima koje su od ključnog značaja za poboljšanje kvaliteta mleka.

Projekat je započet u septembru 2016. godine i u periodu od godinu dana završeni su infrastrukturni radovi na rekonstrukciji i adaptacija postojećeg objekta na lokaciji stočne pijace u Krivoj Reci. Nakon toga, instalirana je savremena oprema u skladu sa standardima i propisima o bezbednosti hrane, čiji kapacitet od 3.000 litara svežeg mleka garantuje/obezbeđuje maksimalnu dnevnu proizvodnju od 200 kg kajmaka i 300 kg sira. Time su se stekli preduslovi da mlekara Naša Zlatka započne proizvodnju i osvajanje lokalnog tržišta.

Menadžer projekta i direktor JP Zlatiborski Eko Agrar, Vladimir Bojović istakao je da vrednost projekta srpske strane iznosi 175.000,00 eura od kojih je donacija Evropske unije 140.000,00 eura, a razliku je sufinansirala lokalna samouprava opština Čajetina. Bojović je dodato da će mlekara „Naša Zlatka“ otkupljivati mleko isključivo iz poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije opštine Čajetina. Cilj je da turistima ponudimo hranu koja je autentična i zaista proizvedena na ovim prostorima i da se pruži podrška i garancija kvaliteta ugostiteljima i hotelijerima. U mlekari je trenutno zaposleno pet radnika. Što se tiče kapaciteta neće se kretati odmah sa svom količinom nego sa 1.000 litara otkupa, a kako proizvodnja bude napredovala tako će se povećavati i kapacitet otkupa i proizvodnje, zaključio je Bojović.

Predstavnica Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Elizabeta Satorel istakla je da se uverila da mlekara raspolaže kvalitetnom opremom i stručnim kadrom i pozvala je Opštinu Čajetina da ponovo konkuriše sa sličnim projektima koji su od velikog značaja za Zlatiborski okrug i Srbiju.

Miljana Matović ispred Ministarstava za evropske integracije istakla je da je ovaj projekat jedan od pet koji su podržani u okviru poziva koji je raspisan 2015. godine od ukupno 139 projekata koji su podnešeni na istom pozivu za prekograničnu saradnju Srbija – Crna Gora. Svi projekti su otpočeti sa realizacijom u jesen 2016. godine, a ovaj projekat je prvi koji je do ove faze i realizovan. Projekat ima za cilj maksimizaciju kapaciteta prirodnih potecijala i stočarstva kao tradicionalne delatnosti opštine Čajetina, zaključila je Matović.

Zoran Mićević ispred Ministarstva poljoprivrede istakao je da ovakvi projekti osiguravaju siguran plasman mleka, garantovanih otkupnih cena i objekata za preradu poljoprivrednih proizvoda u selima što doprinosi opstanku i razvoju srpske poljoprivrede.

DSC_1642 DSC_1591 DSC_1588 DSC_1583 DSC_1580

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone