Gondola će donostiti godišnji profit od 800.000 evra

    25.09.2017.
IMG_20160801_124051

Međusobna prepucavanja, na liniji Opština Čajetina – Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, oko građevinske dozvole za zlatiborsku gondolu, potisnula su u drugi plan ekonomski aspeket ovog projekta.

Kada bude izgrađena, ova gondola voziće trasom dugom 8.866 metara od centra turističkog naselja Zlatibora do vrha Tornik, kapaciteta 600 putnika u 55 kabina. To je najveća investicija opštine Čajetina, jer su u nju uložili 13 miliona evra iz lokalnog budžeta, ali nije bilo reči o tome za koliko će se ta investicija isplatiti ili da li će biti profitabilna.

– Gondola će se otplatiti za sedam godina – tvrdi za „Blic“ Bojana Božanić, direktora JP „Gold gondola Zlatibor“, pozivajući se na studiju opravdanosti „koja je pozitivno ocenjena i usvojena od strane državne revizije, nadležnih organa i institucija“.

Projekciju da će se uloženi novac vratiti za sedam godina, studija je zasnovala na ceni najjeftinije vožnje koja će u proseku koštati pet evra, brojci od 300.000 turista godišnje koji ostvare oko 1,2 miliona noćenja i prosečnoj poseti Torniku u zimskoj i letnjoj sezoni. Plus izletnici iz okolnih gradova, vlasnici vikendica i apartmana na Zlatiboru koji se ne računaju kao turisti, ekskurzije i ovdašnje stanovništvo koje bi gondolu koristilo kao javni prevoz između Zlatibora i sela Ribnica.

– Projektovani prihod gondole u prvoj godini rada je 1.834.646 evra, a projektovani rashod 1.165.046 evra. U drugoj prihod bi bio 2.201.576, a rashod 1.208.321 evra. Narednih godina prihod bi se znatno povećavao. Po ovoj statistici, gondola bi od samog početka ostvarivala neto dobit koja je bi za prvu godinu iznosila 153.806 evra, sledeće 444.420, a svake naredne oko 800.000 evra – navodi Božanićeva.

Ako se ispuni obećanje, dato u četvrtak kada je naliven prvi noseći stub, da će gondola prve turiste prevesti juna 2018, studija kaže da će do 2025. biti otplaćeno 10 miliona evra plaćenih francuskoj kompaniji „Pomagalski“ za opremu, i tri miliona za građevinske radove.

Indirektni prihodi, dodaje ona, biće veći od novca koje zaradi žičara. Upravo u podnožju Tornika, oko jezera Ribnica, planira se projekat „Novi Zlatibor“ koji će na preko 200 hektara ponuditi zemljište za hotele visoke kategorije i luksuzna apartmanska naselja.

– Gondola će biti kičma novih investicija u deo Zlatibora oko Tornika i okosnica našeg cilja da za deset godina imamo milion turista i 10 miliona noćenja godišnje – navodi sagovornica “Blica”.

Shodno građevinskoj dozvoli koju je u julu izdalo Ministarstvo građevinarstva, Zlatiborci su 21. septembra ozvaničili početak gradnje gondole, zapravo njene pete, poslednju fazu.

U opštini Čajetina kažu da su Ministarstvu dostavili urednu dokumentaciju za preostale četiri faze i očekuju da će ubrzo dobiti dozvolu za podizanje početne stanice.

Izvor: Blic

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone