Ršumov dečački san ostvaruje se gondolom

    28.09.2017.
Lakomica

Pesnik Ljubivoje Ršumović govorio je okupljenima na Torniku o značaju gondole, sećajući se svog crteža od pre 67 godina u Ljubišu i “lakomice“ za prevoz đaka.

Građanima prisutnim na Torniku na svečanom početku gradnje gondole,  koji su uprkos kišovitom vremenu uživali uz trubače i đakonije koje su pripremili zlatiborski domaćini, prigodnom besedom obratio se i pesnik Ljubivoje Ršumović. On je podsetio na jedan njegov dečački san  –  da se đaci voze iz Donjeg do Gornjeg Ljubiša na putu od kuće do škole “vozom na nikakav pogon“.

Pesnik se svim prisutnima obratio sledećim rečima: “Dobar dan zdrava Srbijo. Evo okupili smo se lepim povodom. Danas ne smete razmišljati da je vreme ružno, nema vremena ružnog. Vreme može da bude kišovito, vetrovito, ali ružno nikada. Pogotovo kad su ovako lepi povodi.

Ja ću vam ispričati jednu kratku priču o ovom crtežu koji je nastao pre 67 godina u Ljubišu. Ja sam ga nacrtao. Nacrtao sam svoj san po kome iz Gornjeg Ljubiša do Donjeg Ljubiša pravim jednu, ja sam to nazvao ‘lakomica’ – jedno korito drveno po kome bi na točkićima vagoni vodili nas đake iz gornjeg sela do škole šest kilometara i vraćali nas posle podne iz škole kući. Dakle, to je đački voz na nikakav pogon, osim zemljine teže.” “Lakomice“, prema rečima Ljubivoja Ršumovića označava drveno korito kojim se voda „lako“, preko kamenjara, prevodi od reke do vodeničnog badnja.

“E sad, smislio sam čak u to vreme kako i da se vrati, jer iz Gornjeg Ljubiša bi išlo normalnim padom, a onda  sam to ja napisao u toj svesci koju sam sačuvao. Onda bi milicija, koja ništa ne radi i sedi kod Mila Pećinara u kafani i pije pivo, dok smo mi na časovima podigla celu tu ‘lakomicu’ da opet imamo pad prema gornjem selu.

Milan Stamatović na neki način ostvaruje moj dečački san. Pravi gondolu na Zlatiboru, jednu veličanstvenu, jedan fenomen jedinstven u Evropi, naravno sa velikom i značajnom svešću šta će to da znači za turizam Zlatibora. Još ako se, ja bih rekao, pridruži ideja o aerodromu na Ponikvama, znači ta turistička elipsa bi na neki način bila zaokružena za Zlatiboru. Tako bi Zlatibor postao – ne smem da kažem ispred Kopaonika – ispred svih drugih planina srpskih. Dakle, bilo bi to jedno mesto na koje bi dolazile ekskurzije đačke da se provozaju. Ja toliko za danas“, zaključio je Ršumović

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone