Počinje montaža Gondole – Konstrukcija završne stanice

    09.10.2017.
22195639_1997079817242862_920140453829518022_n

Početak montaže opreme planiran je za 18. oktobar kada će na Zlatibor pristići i stručnjaci iz Francuske.  Eksperti iz POME  redovno kontrolišu radove i daju uputstva za gradnju.

Izgradnja završne stanice Gold gondole Zlatibor predstavlja najteži i najzahtevniji  deo posla zbog nepristupačnosti terena i otežavajućih lokacijskih uslova, kako za dopremanje opreme, tako i za njenu instalaciju. Na završnoj stanici predviđen je objekat u kome su planirane prostorije za nadzor i kontrolu  žičare, čiji temelji će težiti 17 tona.

Trasa žičare i položaj stubova biće usklađeni sa postojećim i budućim stazama i putevima. Kompletan projekat urađen je uskladu sa najvišim sigurnosnim standardima. Stubovi na liniji su od čeličnih cevi. Opterećenje vetrom računato je sa osnovnom brzinom vetra od 21 metar u sekundi  kada je žičara u upotrebi, odnosno 46,5 metara u sekundi kada je žičara van upotrebe. Svaki stub je opremljen penjalicama, radnim platformama, gredama za podizanje koje služe da se uže skloni sa koturova kada žičara nije u upotrebi, dugme za hitno zaustavljanje na vrhu, kao i vođica za opremu za ličnu bezbednost prilikom penjanja na stubove. Projektom su predviđene adekvatne mere zaštite od korozije za sve čelične elemente žičare.

Vrednost ove faze projekta je 2,5 miliona evra.

U suret početku rada Gold gondole Zlatibor nastavlja se i isporuka opreme. Do kraja oktobra u skladu sa planovima svih 55 kabina biće smeštana na Zlatiboru u zatvorenom skladištu na Braneškom polju.

Radovi na izgradnji završne stanice „Gold gondole“ na vrhu Tornika teku planiranom dinamikom,a rok za izgradnju planiran je za početak decembra.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone