Na Zlatiboru počinje sledeća faza izgradnje najduže panoramske gondole na svetu – POLAGANJE ELEKTROENERGETSKOG KABLA

    07.11.2017.
DSC_2969

Zvaničan početak radova na polaganju elektroenergetskog kabla, otpočeće u petak, 10. novembra 2017. godine

”Nastavak radova na izgradnji gondole podrazumeva polaganje elektroenergetskog kabla 10KV od trafostanice na Zlatiboru do lokacije međustanice, gde je glavno mesto strujnog napajanja ovog infrastrukturnog objekta, a sve u cilju priključka na distributivni sistem električne energije zlatiborske gondola”, istakla je direktorka JP ” Gold gondola” Zlatibor Bojana Božanić.

Nakon dobijanja dozvole za izgradnju završne stanice na vrhu Tornika, tokom prethodne nedelje dobijena je dozvola i za sledeću fazu izgranje. Izvođač radova u okviru konzorcijuma koje je Opština Čajetina potpisala ugovor, Hidromontaža iz Beograda otpočeli su planirane aktivnosti i spremni su za početak radova na kopanju kanala i postavljanju kablovoda za gondolu.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović napominje da je opština podnela državnim institucijama zahteve i prateću dokumentaciju za izdavanje neophodnih dozvola i za ostale faze izgradnje i izrazio nadu da neće biti dalje opstrukcije državnih organa, kao i da „spor oko dela zemljišta preko kojeg se gradi žičara neće biti kočnica“. Očekujemo da u najskorije vreme dobijemo dozvolu za početak radova na početnoj stanici u centru Zlatibora, dodao je Stamatović.

O gondoli

Deo radova na izgradnji Gold gondola Zlatibor započet je u februaru i maju ove godine na dve narodne mobe kojima se odazvalo više hiljada građana Zlatiborskog okruga i turista. Opština Čajetina inicirala je mobe pod sloganom “Narod gradi gondolu” u znak protesta protiv sporosti državnih organa u izdavanju neophodnih dozvola za gradnju.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je u julu ove godine građevinsku dozvolu Opštini Čajetina za prvu fazu izgradnje žičare, na završnoj stanici na vrhu Tornika, čime su se stekli uslovi za zvaničan početak radova. Simboličnim nalivanjem kamena temeljca 21. septembra 2017. godine na vrhu Tornika svečano je obeležen početak radova na izgranji najduže gondole na svetu.  

Tokom oktobra meseca pristigla je kompletna oprema Gold gondole Zlatibor.  Novopristigla oprema bezbedno je  skladištena u Braneškom polju u zatvоrenom skladištu. Istovar je vršila firma Amiga iz Kraljeva čiji su monteri od polovine septembra aktivni na gradilištu na Tоrniku gde se gradi završna stanicа Gold gondole Zlatibor.

Kabine marke Sigma izrađene su po najvišim tehničkim standardima, poseduju držače za skije i bordove i imaju osvetljenje na solarnе pаnele. Kabina čija je širina i visina dva metra teška je 600 kilograma.

Ukoliko sve dozvole budu dobijene u planiranoj dinamici Gold gondola Zlatibor sa svojih 55 kabina, koliko već sredinom naredne godine prevoziće turiste vazdušnom trasom od centra Zlatibora, preko Ribničkog jezera, do vrha Tornika.

U saradnji sa renomiranim francuskim proizvođačem Kompanijom POMA, kompletna instalacija urađena je u skladu sa najvišim standardima zaštite životne sredine. Poštovanje svetskih ekoloških standarda pri gradnji gondole u skladu je sa naporima Opštine Čajetina da postane prva ekološka opština u Srbiji.

Gold gondola Zlatibor je investicija od nacionalnog značaja, vredna 13 miliona evra. Ceo projekat finansira se isključivo iz budžeta Opštine Čajetina.

Projekat Gold gondola Zlatibor od izuzetnog je značaja za raznovrsnost turističke ponude Zlatibora i Srbije. Na investicionom planu izgradnja panoramske žičare najznačajniji je turistički projekat opštine Čajetina u poslednjih 100 godina, koji će doprineti ostvarenju dugoročnih ciljeva opštine. Plan opštine Čajetina je da u narednih deset godina Zlatibor i okolina ostvare deset miliona noćenja i milion posetilaca godišnje. Turistički projekat veka u ovom delu naše zemlje unaprediće ukupnu privrednu aktivnost Zlatiborskog okruga i Zapadne Srbije.

DSC_2964 (1) instagram g1 DSC_2969

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone