Gold Gondola Zlatibor štedi i stvara profit

    08.12.2017.
Poleti.

Između opštine Čajetina i konzorcijuma dve banke, Komercijalne Banke i Banke Inteza, potpisan je aneks ugovora o dugoročnom  investicionom kreditu za kupovinu opreme  Gold Gondole  Zlatibor, buduće najduže gondole na svetu.

Aneks ugovora izmedju navedenih pravnih lica obezbeđuje nižu kamatnu stopu finansiranja opreme Gold Gondole Zlatibor, čime je prvobitna kamatna stopa od 5,97% smanjena je na 3,44%. Investicija od nacionalnog značaja koju u potpunosti finansira Opština Čajetina novim aneksom ugovora uspela je da uštedi  43 miliona dinara i time još jednom potvrdila da kapitalne investicije mogu da budu u potpunosti finansirane iz budžeta lokalnih samouprava što nije slučaj sa  Beogradskom gondolom za koju će Vlada izdvojiti najveći deo sredstava, a  procenjena vrednost tih radova je preko 14 miliona evra( u odnosu na zlatiborsku koja je 9 puta duža, a skoro 15% jeftinija). Dodajemo da je opština Čajetina već deo kredita preveremeno otplatila u skladu sa značajnim prilivom budžetskih sredstava.

Shodno dodatnom smanjenju kamatne stope, Gold Gondola Zlatibor zadržava svoje mesto na vrhu lestvice, kada je u pitanju gradnja gondole sa najmanjim ulogom finansijkih sredstava u našoj zemlji, a da pritom kvalitet i izgled gondole ostanu, takođe, na najvišem nivou kako u našoj zemlji, tako  i u ostatku sveta.

Projekciju da će se uloženi novac uzgradnju Gold gondole Zlatibor vratiti za sedam godina. Studija je zasnovala na ceni najjeftinije vožnje koja će u proseku koštati pet evra, brojci od 300.000 turista godišnje koji ostvare oko 1,2 miliona noćenja i prosečnoj poseti Torniku u zimskoj i letnjoj sezoni. Plus izletnici iz okolnih gradova, vlasnici vikendica i apartmana na Zlatiboru koji se ne računaju kao turisti, ekskurzije i ovdašnje stanovništvo koje bi gondolu koristilo kao javni prevoz između Zlatibora i sela Ribnica. Na indirektan način, kroz sve veće interesovanje investitora za ulaganja na Zlatiboru može se reći da Gondola svojom izgradnjom već ostvaruje profit.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone