Ne prestajemo da gradimo

    21.12.2017.
Zlatibor-omladinski-i-kulturni-centar-3

Budžet Opštine Čajetina se uvećava iz godine u godinu, tako da se i ulaganja u infrastrukturu uvećavaju. Pored izgradnje seoskih puteva ulagaće se u izgradnju puteva u Čajetini i na Zlatiboru, izgradnju parkinga, elektromreže, rasvete, kulturnog centra, a značajna sredstva opredeljena su za povećanje turističkog sadržaja, kaže Arsen Đurić, zamenik predsednika Opštine Čajetina.

Pomenuli ste da se budžetska sredstva opredeljuju i za rekonstrukciju niskonaponske mreže?

– Iako nije u direktnoj nadležnosti opštine, ali zajedno sa Elektrodistribucijom učestvujemo u rekonstrukciji niskonaponske mreže, a sve u cilju da ljudima stvorimo normalne uslove za život. Ovakva ulaganja u infrastrukturu su dovela do toga da se u nekoliko velikih sela broj stanovnika poveća, da mladi ostaju, povećava se broj dece, a do skoro smo imali tendenciju pada broja stanovnika u svim seoskim mesnim zajednicama. Otvorili smo šest vrtića u seoskim mesnim zajednicama da bismo i na taj način olakšali mladim ljudima život na selu. Poslednjih nekoliko godina značajna sredstva ulažemo i u subvencionisanje poljoprivredne proizvodnje, nabavku mehanizacije, izgradnju objekata, nabavku sadnica, izgradnju plastenika, zaštitnih mreža, sistema za navodnjavanje, regresiranja osiguranja. Subvencije se kreću od 30 do 40 posto u zavisnosti od kategorije stanovništva i vrste ulaganja. Na taj način pospešujemo one koji se već bave poljoprivredom da mogu da je unaprede, a oni koji počinju, da to rade na ozbiljniji i kvalitetniji način,  da mogu da proizvode u većim količinama i da od tog svog rada pristojno žive. U poslednje vreme, zapažen je i trend doseljavanja ljudi iz okolnih opština zbog posla. Tako je u prvoj polovini ove godine broj stanovnika u našoj opštini povećan za 400 što je još jedan pozitivan pomak.

– Do kraja godine završićemo zamenu 450 sijalica javne rasvete sa led rasvetom i na taj način ćemo postići veliku uštedu u potrošnji električne energije do 70 posto, a u održavanju same mreže – garancija za svaku svetiljku je deset godina tako da nema ulaganja u održavanje. Ovaj proces zamene sijalica ćemo nastaviti i plan nam je da u naredne tri godine kompletna javna rasveta na teritoriji opštine bude zamenjena led rasvetom.

Već smo se dotakli planova za narednu godinu, ali šta će biti najznačajnije u putnoj infrastrukturi u narednoj godini?

– Pored redovnog održavanja puteva i ulica, biće sigurno još dva tendera za izgradnju novih puteva. Kao što rekoh, radićemo više putne infrastrukture u delu Zlatibora sa druge strane magistrale koji je počeo intenzivnije da se razvija, ali ćemo raditi i putne pravce koji nisu urađeni ove ili prethodnih godina u Čajetini i u seoskim mesnim zajednicama. Naredne godine, svakako nastavljamo sa projektom izgradnje gondole s obzirom da ćemo ove godine završiti samo jednu, petu fazu. Nadam se da ćemo u toku zime dobiti dozvole i za ostale faze i da ćemo naredne godine završiti ceo ovaj projekat. Značajna sredstva će biti planirana za ulaganja u vodovodnu infrastrukturu. Gradićemo veliki rezervoar od dve hiljade kubika na Zlatiboru, u naselju Tić polje – Vlaovina. Na ovaj način ćemo rešiti sigurno vodosnabdevanje i u jeku turističke sezone u slučaju velikih havarija. Projekat je urađen, u budžetu naredne godine za to ćemo planirati sredstva i početkom godine planiramo da raspišemo tender.

Da li je u planu rešavanje parking prostora na Zlatiboru?

– U toku je izrada Studije saobraćaja na Zlatiboru zarad proširenja pojedinih ulica, ali  i za izgradnju novih, kao i izgradnju garaže na nekoliko nivoa između pijaca i početne stanice gondole. Ukoliko idejni projekat bude završen tokom zime, tender za izgradnju garaže raspisaćemo na proleće. Na ovaj način će biti više mesta za parkiranje. Naredne godine bi trebalo da preselimo i autobusku stanicu sa sadašnje lokacije na plato koji završavamo kod kružnog toka na ulasku u centar Zlatibora što će značajno rasteretiti saobraćaj u samom centru.

Dokle se stiglo sa gradnjom Kulturnog centra?

– Mogu da pohvalim Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija sa kojim izuzetno sarađujemo i od kojeg svake godine dobijamo sredstva  za izgradnju nekih infrastrukturnih projekata. Ove i prošle godine od tog Ministarstva smo dobili sredstva za izgradnju Kulturnog centra na Zlatiboru.

Koliko je to sredstava?

– Prošle godine smo dobili 20, a ove godine 25 miliona dinara, dok je ostatak sredstava opredelila opština Čajetina. Nadam se da ćemo uspeti da do kraja decembra komletno završimo građevinske radove. To je veoma značajan multifunkcionalni objekat koji je nedostajao Zlatiboru u okviru kojeg će biti sala za pozorišne predstave i bioskopske projekcije, galerija, prostor za biblioteku, još dve multifunkcionalne sale, nekoliko kancelarija za omladinska i druga udruženja koja deluju na području opštine, manji deo smeštajnih kapaciteta. Ukupna površina je preko dve hiljade kvadrata, a ukupna vrednost građevinskih radova je oko 180 miliona dinara. Procena je da će za opremanje biti potrebno još oko 40 miliona dinara. U budžetu za narednu godinu planiraćemo sredstva za opremanje i siguran sam da će do početka letnje turističke sezone ceo objekat biti u funkciji. Na Zlatiboru se organizuju brojne kulturne manifestacije cele godine, ali za jesenje i zimske mesece nismo imali adekvatan prostor za ta dešavanja. Izgradnjom Kulturnog centra i taj problem će biti rešen. Mislim da Zlatibor kao lider u srpskom turizmu zaslužuje da ima tako jedan reprezentativni objekat koji će biti urađen po najsavremenijim standardima.

Stopića pećina oborila sve rekorde, koji su to još sadržiji o kojima se razmišlja kako bi privukli još više turista?

– Osim ulaganja u infrastrukturu i subvencija u poljoprivredi, trudimo se da svake godine uređujemo neki od turističi atraktivnih lokaliteta u seoskim mesnim zajednicama kao što smo to radili u Gostilju, Sirogojnu, Golovu, Dobroselici i drugim selima i da u svakom selu imamo i organizovanu manifestaciju. Do sada su mnoge već postale tradicionalne, Sajam suvomesnatih proizvoda u Mačkatu, Sajam rakije u Šljivovici, manifestacija u Rožanstvu „Bez izvora nema vode“, Ilindanski dani u Gostilju, Petrovdanski dani u Sirogojnu, Višeboj u Jablanici, Dani pastrmke u Ljubišu i druge.

– Jedan od najboljih primera da dosadašnja ulaganja daju rezultate, jeste, Stopića pećina koja je ove godine oborila sve rekorde po broju posetilaca. Za narednu godinu planiramo da nastavimo njeno uređenje uz saglasnost Zavoda za zaštitu prirode. Posle sprovedenih istraživanja, sada je u toku izrada projekta, tako da ćemo u narednim godinama imati još jedan uređeni deo pećine, novu salu za posete. Svim ovim aktivnostima animiramo turiste  da posete svako od tih sela, ali i da im se vrate i borave u njima ne jedan, već više dana. Želimo da u kontinuitetu razvijamo seoski turizam koji doprinosi razvoju sela, a meštanima  kvalitetniji život.

Izvor: Infoera.rs

Vauceri-Zlatibor-2 Zlatibor-Stopica-pecina zlatibor-postrojenje-ot-vode-lokacija Zlatibor-parking Zlatibor-panorama Zlatibor-omladinski-i-kulturni-centar-3 Zlatibor-omladinski-i-kulturni-centar-2 Zlatibor-omladinski-i-kulturni-centar-1-640x400

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone