Žalba blokirala izgradnju Gold gondole

    11.01.2018.
Bojana Božanić

Izdavanje dozvola za preostale faze izgradnje najduže panoramske gondole na svetu Gold gondole na Zlatiboru, blokirano je “zbog fiktivne žalbe PK Zlatibor”, objavio je na svom FB i Tviter profilu predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Direktorka JP Gold Gondola Zlatibor Bojana Božanić objasnila je da je reč o produžavanju imovinsko pravnog spora opštine Čajetina i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture oko statusa dela zemljišta preko kojeg se gradi žičara. PK Zlatibor nezakonito je prisvojio 2.213 hektara zemlje, pa se sada administativnim preprekama nastoji ukočiti izgradnja Gondole.

– Na osnovu rešenja Ministarstva finansija, opštini Čajetina je odobren ulazak u posed koji je u državini PK Zlatibor, radi postavljanja početne stanice Gondole. PK Zlatibor je uputio žalbu Republičkom geodetskom zavodu i time blokirao početak radova na početnoj i svim drugim fazama izgradnje – navodi Bojana Božanić i dodaje:

– Sama žalba, na osnovu stručnih mišljenja pravnika, apsolutno nije osnovana. Žalba PK Zlatibor neće ništa promeniti, jer Opština Čajetina je na osnovu rešenja o utvrđenom javnom interesu, kao i svih ostalih rešenja stručnih službi Ministarstva finansija koje su iz toga usledile, preuzela vlasništvo nad tim delom parcele, u potpunosti u skladu sa zakonom.
Direktorka JP Gold gondola Zlatibor apeluje na nadležne u RGZ i stručnim službama „da što pre odgovore na ovu žalbu, kako bi radovi na projektu vrednom 13 miliona evra mogli biti nastavljeni u ovoj građevinskoj sezoni“.

 

  • PROCENAT IZGRAĐENOSTI GONDOLE (faza 1 završena, preostalo 4 faze)20%

DSC_3414

Izgradnja Gold Gondole, devet kilometara duge vazdušne trase koja će spojiti centar Zlatibora sa vrhom Tornika, počela je u februaru 2017. godine. Međutim, od početka ovog projekta postoji problem sa izdavanjem dozvola sa rad, budući da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo građevinsku dozvolu samo za petu, poslednju fazu izgradnje žičare, a ne i za prve četiri, iako je opština Čajetina kompletirala tehničku dokumentaciju za izdavanje neophodnih dozvola i za ostale faze izgradnje.

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone