S gondolom na evropsku i svetsku turističku mapu

    31.01.2018.
Untitled-1

Direktorka JP “Gold gondola Zlatibor” Bojana Božanić, uverena da će najduža panoramska žičara čija je gradnja započela, doneti veliku korist zlatiborskom turizmu i trasirati put ka svetskom centru, izjavila je za “Zlatiborske vesti” da će samom izgradnjom gondole biti napravljen jedan veliki iskorak u turističkoj ponudi Zlatibora, čime će on biti pozicioniran na evropskoj i svetskoj mapi turističkih centara.

“Upravo to je bila ideja kojom smo pre desetak godina bili vođeni pri planiranju ove investicije – da turistima ponudima nešto novo, inovativno i nesvakidašnje. Poslednjih godina smo intenzivno obilazili centre koji raspolažu ovakvom i sličnom infrastrukturom, instalacijama poput žičara i gondola, pa smo bili uvereni koliko to turiste privlači i interesuje. Naša ideja nije samo da napravimo samu instalaciju žičare, da se ljudi prevoze od centra Zlatibora do vrha Tornika, već je u stvari zamisao da se prostor na kompletnoj trasi uredi na najbolji mogući način kako bi postao atraktivan za turiste, a da se sačuva duh planine i očuva priroda, što ide ka održivom razvoju turizma i zaštiti životne sredine” – istakla je Božanić i dodala da je ideja sa kojom je projekat započet da se u narednih deset godina na Zlatibor dovede milion gostiju godišnje i da se ostvari deset miliona noćenja.

“Imali smo priliku na nedavnom službenom putovanju da obiđemo turistički centar Vengen i vidimo kako su oni postavili instalacije turističkog transporta , koliko imaju gostiju i kako funkcionišu. Taj ski centar je počeo da funkcioniše zbog velikog interesovanja turista za letnji turizam, gde je infrastruktura prvenstveno bila železnička, da bi sad bila žičana i tek u poslednjih par decenija su počeli da se bave zimskim turizmom’’ – navodi direktorka JP Gold gondola Zlatibor.

Sličnost Zlatibora i švajcarskih turističkih mesta

Bojana Božanić navodi da je JP Gold gondola više puta ukazivalo na sličnost između Zlatibora i švajcarskih turističkih mesta, jer se u samom centru turističkih naselja nalazi kompletna infrastruktura, hoteli, ponuda koja zadovoljava sve potrebe turista. “Oni odatle namenskim prevozom odlaze u planinu u kojoj nema smeštaja sem manjih naselja, pa ja to poredim sa trasom Zlatibor-Ribnica-Tornik.Taj naš skijaški centar može da bude još značajniji deo zlatiborske ponude kada budemo proširili skijaške staze na Torniku. Švajcarska mesta u sezoni poseti 700-800 hiljada gostiju, a oni raspolažu sa nekoliko hiljada ležaja više nego mi’’, upoređuje Bojana i sumira: „Imamo velike potencijale, velike mogućnosti da se razvijamo, uz dobar koncept. Ove ideje su lake za realizovanje, kada bi izuzeli političke momente koji koče i prožimaju celokupnu sliku razvoja. Bez tih političkih kočnica mnogo bi brže, lakše i efikasnije tekla implementacija ovog, a i mnogih drugih planova’’.

 Govoreći o prednostima gondole, direktorka JP „Gold gondola Zlatibor’’ napominje da je to ekološki vid prevoza: “Gondola ne troši nikakvu vrstu goriva koje zagađuju životnu sredinu niti ima nuspojave po okolinu, što je studija procene uticaja za životnu sredinu pokazala.”

„Zlatni grad” na Zlatiboru

Božanić ističe da je u planu da se prostor na međustanici uredi u obliku Zlatnog grada, kako bi se ta atraktivna zona pripremila za dolazak gostiju sa većom platežnom moći. Takođe se radi na pripremi projektnog zadatka za idejno rešenje za izlaznu stanicu, u smislu objekta i sadržaja za turiste koji dođu na vrh Tornika. “Ideja je da se uradi moderan vidikovac, ugostiteljski prostor i planiraju drugi vidovi zabave, u zavisnosti od ideja arhitekata, a opet sve u duhu prirode i očuvanja životne okoline-svega onoga ka čemu Zlatibor kao turistička destinacija stremi : kako privlačenju gostiju tako i investicija’’, zaključuje Božanić.

Država da se okrene suštini, a ne formalno-pravnim zavrzlamama

Podsećajući na problem sa dozvolama za izgradnju gondola, Božanić navodi da JP Gold gondola već dva i po meseca čeka na odgovor na žalbu iz Republičkog geodetskog zavoda, u kome “definitivno nema partnera i saradnika”. “Smatramo da to nije u redu, da država mora da pomogne. Čim dobijemo odgovor na žalbu koja je svakako neosnovana i koje će biti odbijena, imaćemo mogućnost da podnesemo zahtev za građevinsku dozvolu za početnu stanicu. Još jednom napominjem, opština Čajetina je postupila po sugestijama ministarstva, rešila imovinsko-pravne odnose na parcelama početne stanice, ostalo je da se administrativne procedure sprovedu i da nas to ne sprečava. ztažim od nadležnih državnih organa da se u ovom pogledu okrenu suštini, a ne formalno-pravnim zavrzlamama, da priznaju istinu i tako se ophode: Zlatibor da počnu da shvataju kao deo Srbije i da konačno pogledaju ovaj projekat kao javni interes“, kaže Bojana Božanić.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone