Zlatiborska gondola kreće u aprilu! Opština Čajetina dobila dozvolu za izgradnju početne stanice u centru Zlatibora

    28.02.2018.
1496672478497_Slika (5)

Opština Čajetina danas je dobila dozvolu za nastavak radova na izgradnji najduže panoramske gondole na svetu-Gold gondole Zlatibor! U toku je postupak prijave radova koji će krenuti kako je najavljivano, čim vremenski uslovi to dozvole. Problemi po pitanju imovine u državnoj svojini, koji su ranije blokirali izdavanje dozvole za gondolu postupno se rešavaju, uz velike napore nadležnih službi opštine Čajetina.

Pred Novu godinu  završena je poslednja stanica na devet kilometara dugoj vazdušnoj trasi ove kabinske žičare-gondole , koja će spojiti centar Zlatibora sa vrhom Tornik, za koju je, zanimljivo prvo izdata dozvola.

,,Realizacija ovog projekta otpočela je pre 10 godina, a od početka je postojao problem imovinsko-pravne prirode i to sa parcelama u svojini države zbog nerešavanja statusa tog zemljišta. Deo radova na izgradnji Gold gondola Zlatibor započet je u februaru i maju prošle godine na dve narodne mobe kojima se odazvalo više hiljada građana Zlatiborskog okruga i turista. Opština Čajetina inicirala je mobe pod sloganom “Narod gradi gondolu” u znak protesta protiv sporosti  državnih organa u izdavanju neophodnih dozvola za gradnju. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je u julu 2017. godine građevinsku dozvolu Opštini Čajetina za prvu fazu izgradnje žičare, na završnoj stanici na vrhu Tornika, čime su se stekli uslovi za zvaničan početak radova. Svi radovi su zatim izvedeni u skladu sa planiranom dinamikom, nakon čega se očekivala dozvola za drugu fazu izgradnje. U međuvremenu otpočet je postupak priključivanja Gold gondole na distributivni sistem električne energije polaganjem desetokilovoltnog elektroenergetskog kabla. Ovi radovi biće nastavljeni čim krene građevinska sezona. Očekujem da će nastavak gradnje gondola biti veoma brz, I da ćemo se u skladu sa planom voziti gondolom na Zlatiboru do kraja ove godine.’’

Direktorka JP “Gold gondola Zlatibor” Bojana Božanić, uverena da će najduža panoramska žičara čija je gradnja započela, doneti veliku korist zlatiborskom turizmu i trasirati put ka svetskom centru, izjavila je da će samom izgradnjom gondole biti napravljen jedan veliki iskorak u turističkoj ponudi Zlatibora, čime će on biti pozicioniran na evropskoj i svetskoj mapi turističkih centara.

O gondoli

Gold gondola Zlatibor je investicija od nacionalnog značaja, vredna 13 miliona evra. Ceo projekat finansira se isključivo iz budžeta Opštine Čajetina.

Projekat Gold gondola Zlatibor od izuzetnog je značaja za raznovrsnost turističke ponude Zlatibora i Srbije. Na investicionom planu izgradnja panoramske žičare najznačajniji je turistički projekat opštine Čajetina u poslednjih 100 godina, koji će doprineti ostvarenju dugoročnih ciljeva opštine. Plan opštine Čajetina je da u narednih deset godina Zlatibor i okolina ostvare deset miliona noćenja i milion posetilaca godišnje. Turistički projekat veka u ovom delu naše zemlje unaprediće ukupnu privrednu aktivnost Zlatiborskog okruga i Zapadne Srbije.

 gondola2

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone