Izgradnja gondole na Zlatiboru je najveći projekat opštine Čajetina

    03.04.2018.
DSC_5151

Gondola Zlatibor predstavlja postrojenje sastavljeno od više komponenti konstruisanih, proizvedenih, montiranih i stavljenih u upotrebu sa ciljem bezbednog prevoza putnika. Postrojenje se sastoji od infratrukture žičare, podsistema žičare i bezbedonosnih komponenti.
Radovi na početnoj stanici G1 počeli su 26.marta. Dušica Pavlović iz MPP Jedinstvo, šef gradilišta na početnoj stanici G1 , dala je kratku izjavu za naš sajt.

 

1. Mišljenje o  projektu Gold gondola

Izgradnja gondole na Zlatiboru je najveći projekat opštine Čajetina, jedan od većih projekata ovog tipa u Srbiji. Projekat je izuzetno značajan za turističku ponudu Zlatibora u smislu njene nadogradnje i dopune. Sama najava projekta privukla je određen broj investitora koji grade apartmanske komplekse u blizini početne stanice. Projekat će imati veliki uticaj na zapošljevanje novih, pre svega mladih ljudi i dalji razvoj Zlatibora.

2. Druga faza – specifičnosti, dinamika izazovi

Početna stanica G1 je konstrukcijski veoma slična završnoj stanici G4 i veoma je zahtevna sa aspekta izgradnje jer iziskuje tačnost izvođenja sa tolerancijom ispod 5mm. Uz trasu projektovane gondole razvijena je mreža poligonometrijskih tačaka visoke tačnosti sa preko trideset tačaka. Sa geodetsko  stručnog aspekta gondola je izuzetno zahtevan projekat.

Gold gondola je projektovana kao jednoužna, viseća, razdvojiva žičara, sa kružnim (jednosmernim) tokom, sa zatvorenim kabinama za 10 osoba. Dužina žičare je 8,95km u jednom pravcu, uz visinsku razliku između početne i krajnje stanice od 531m. Prečnik čeličnog užeta je 50mm. Brzina kretanja kabine je oko 6m/s. Potrebna startna snaga elektromotora je oko 640 kW na prvoj deonici, odnosno oko 720 kW na drugoj deonici.

 3. Koliko dugo će trajati radovi

Radovi su počeli 26. marta i do sada je urađeno ograđivanje gradilišta, mobilizacija mašina i početak iskopa temeljnih stopa. Očekuje se da radovi prate unapred definisanu dinamiku i njihov završetak je planiran za sredinu juna.

DSC_5146 DSC_5147 DSC_5123

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone