Studijska poseta gondoli na Ravnoj planini

    13.08.2018.
IMG-af0adfd2c15c2e028794ee8601cfa1e1-V

Delegacija Gold gondole Zlatibor posetila je 7. avgusta Pale, gde je na Ravnoj planini obišla gondolu koja od ove sezone radi u okviru istoimenog ski centra. Poseta je usledila po pozivu  direktora ski centra  “Ravna planina” Veljka Golijanina, koji je dočekao goste sa Zlatibora, a tokom razgovora razmenjena su iskustva prilikom izgradnje gondola, bilo je reči o problemima na koje su nailazili i njihovo razrešenje.

Direktorka  JP”Gold gondola Zlatibor”  Bojana Božanić i njeni saradnici su tokom jednodnevne posete imali priliku da se upoznaju sa nizom pojedinosti o samoj izgradnji gondole na Ravnoj planini, njenom puštanju u rad, održavanjem, generalnim funkcionisanjem i apsolutnom isplativošću. Bilo je reči i o kapacitetima i dodatnim sadržajima ove gondole, koja je deo projekta Jahorina Expres i jedina je ovog tipa u Bosni i Hercegovini.

Gondola  u ski centru “Ravna planina“ se sastoji od 19 kabina u kojima ima mesta za po 10 putnika, što znači da na sat može da se preveze 2200 ljudi. Oprema za njenu izgradnju je “Poma – Leitner”, te je i to jedna od sličnosti izmedju ove i zlatiborske gondole. Planirano je da se gondola aktivno koristi tokom cele godine, kako za prevoz skijaša, tako i za panoramsko razgledanje jer pruža jedinstven osećaj.

„Ceo ovaj predeo oivičen je borovom šumom kroz koju su probijeni prilazni putevi što pruža dodatni ugođaj. U šumi se nalaze jednostavni i uklopljeni u celinu letnjikovci za dodatni odmor. Čitav prostor i sam ambijent i restorana i kolibe sagradjen je od drveta na jednostavan i u jednu ruku prost a ipak moderan način i naglašava cilj očuvanja ekološke sredine bez preterane urbanizacije što bi mi želeli da postignemo na našoj gondoli“, kaže Bojana Božanić.

Boravak direktorke JP Gold gondola Zlatibor i njenih saradnika na Ravnoj planini označio je i početak saradnje između dva preduzeća.

“Naravno da postoji tendencija da dodje do saradnje  izmedju ova dva preduzeća sa ciljem unapredjenja pružanja usluga korisnicima. Impresije koje nosimo sa ovog ski centra su izvanredne, dale su podstrek i motivaciju da istrajemo u naporima da naša bude što pre izgradjena. Očekujemo saradnju kroz njihova iskustva kada Gold gondola krene sa radom. To je bio i motiv da dodjemo i čujemo prva iskustva”, ističe Bojana Božanić, koja se zahvalila vlasniku firme Veljku Golijaninu na prijemu.

Golijanin je podsetio da je ideja o izgradnji gondole na ovoj planini stara tri decenije.

“Gondola je bila zamišljena kao idejno rešenje još 1984. godine za zimske Olimpijske igre, kada je prvobitno Olimpijsko selo trebalo da bude izgrađeno u podnožiju Ravne planine. Nakon više od 30 godina projekat je realizovan“, ponosno ističe Veljko Golijanin.

Domaćin Golijanin je pokazao gostima sve dodatne sadržaje u vezi sa gondolom. Polazna stanica je kod restorana “Gondola”, koji se prostire na dva nivoa. Restoran ima ekspres kuhinju, a posetiocima je u ponudi linija sa gotovim jelima po principu samoposluživanja. U sklopu restorana,  celom dužinom prostire se terasa s pogledom na lepe predele Ravne planine.

„Želja mi je bila da oživim ovaj kraj, da privučem posetioce, pružim im jedinstven osećaj i jedno nezaboravno iskustvo. Pre par godina na ovoj lokaciji nije bilo ničega, a pogledajte sad: gondola, ski staze, parkovi, jezera, ugostiteljski objekti, a imamo još mnogo ideja i uveliko radimo na novim sadržajima. Kada smo ovakav uspeh postigli na Ravnoj planini mogu samo da zamislim kako će biti na Zlatiboru, kada vaša Zlatna gondola počne sa radom”, naglašava Golijanin.

Završna stanica je na vrhu planine, kod kolibe „Gondola“, gde počinje glavna skijaška staza. S vidikovca na vrhu pruža se pogled sa jedne strane na Pale i Sarajevo, a sa druge do Jahorine, Zlatibora, Romanije…Na vrhu su i dva jezera koja u zimskom periodu služe za osnežavanje staza, a u letnjem za kupanje i uživanje  u vožnji pedalina i hodanju po vodi u lopti.

Gosti su upoznati i da je puštanjem u rad kabinske žičare na Ravnoj planini završena prva faza projekta Jahorina Expres. Nakon završetka druge faze, odnosno konačnog povezivanja sa Jahorinom, gondolom bi se uvezala ova dva skijališta. Svi turisti, posetioci i skijaši mogli bi na taj način da se prevoze sa Ravne planine na Jahorinu i obratno po ugledu na druga svetska skijališta.

 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone