Zlatibor proslavio jubilej 125. godina organizovanog turizma

    21.08.2018.
DSC_0006

U velelepnom zdanju Grand hotela Tornik, sinoć je Svečanom akademijom obeležena 125-togodišnjica od početka organizovanog turizma na Zlatiboru. Pored velikog broja zvanica i gostiju, predstavnika medija, proslavi jubileja su prisustvovali i ministar turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković i direktorka TO Srbije Marija Labović.

Zlatibor – mesto gde su se i kraljevi odmarali, nije bio nikad privilegija samo bogatih već je sebe davao svima. Početak njegovog razvoja bio je, svakako, boravak mladog kralja Srbije Aleksandra Obrenovića na probraženje 1893. koji je, upoznat sa blagodetima ove planine na kojoj duva lekovita “ruža vetrova“, pomogao da se tu osnuju vazdušna banja. Od tada do danas, s početka stidljivo i lagano a potom sve brže i sigurnije, Zlatibor prerasta u jednu od vodećih turističkih destinaciju u Srbiji.

„Zlatibor je svakako jedna od najprioritetnijih turističkih destinacija u Srbiji jer, po broju noćenja koje generiše godišnje, odmah je nakon Beograda, sa preko 60% ostvarenih noćenja kada su domaći turisti u pitanju. Zlatibor, koji je zaista zaokružio svoju ponudu i ima sadržajnu ponudu za savremenog turistu, je generalno jako značajan za imidž Srbije kao turističke destinacije u svakom smislu, tako da i ovaj jubilej od 125 godina je zaista značajan kako za Zlatibor, tako i za turizam Srbije“, rekla je direktorka TO Srbije Marija Labović povodom obeležavanja ovog bitnog jubileja.

„Velika čast i zadovoljstvo je biti na čelu jedne male lokalne samouprave kada slavi ovako značajan jubilej, ali i prilika da se zahvalimo svim onim ljudima koji su učinili da Zlatibor postane ovo što danas jeste. Mi smo u nekoliko zadnjih godina dali svoj skroman doprinos da Zlatibor dostigne svetske turističke standarde i brojke, ali to ne bi mogli bez naših predaka koji su, svako u svojoj epohi, mandatu, dali puno toga, a naravno i naši poznati i priznati ljudi, akademici sa ovog kraja, profesori, doktori, pesnici, sportisti… Svi su oni učinili da Zlatibor ima tu promociju i da njegovo ime sačuvamo i da kao brend bude danas poznat u svetu. Zahvaljujem se svima koji su doprineli da danas, na 125 godina, ubiramo rezultate tog rada,“ istakao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

„Živim tu, na ovoj destinaciji i gledam iz godine u godinu kako se ta destinacija razvija, napreduje, kako krupnim koracima grabi napred; i zasluženo je, zaista tu, na vrhu srpskog turizma. Mi iz meseca u mesec, iz godine u godinu, obaramo rekorde po broju posećenosti, obaramo rekorde po broju noćenja, broju posetilaca koji dolaze na Zlatibor i nekako smo navikli da sve naše turiste koji dolaze ovde godinama unazad, obradujemo nekim novim sadržajem, novim uređenim mikrolokalitetom, nekom novom manifestacijom… Tako će biti i u vremenima koja dolaze“, obećao je direktor TO Zlatibor, Vladimir Živanović.

Na ovoj svečanosti, pored filma o razvoju turizma na zlatnoj planini, gosti su prisustvovali i dodeli priznanja prvim vizionarima, nekima od njih i posthumno, koji su iscrtavali mapu današnjeg Zlatibora utkavši u njega prve vizije, a to su: Ljubiša R.Đenić – bibliotekar i kustos, etnolog i hroničar svog zavičaja; dr Đorđe Glišić koji je, između ostalog, osnivač lečilišta Čigota; Panto Mijailović, idejni tvorac i graditelj hotela Palisad. Ovom prilikom je Udruženje hotelijera i resttoratera Srbije, HORES, takođe dodelilo plakete zaslužnima za razvoj hotelske industrije: TO Zlatibor i direktoru A grupe, Miroljubu Aleksiću.

Svečanost je ukrasila i izložba „Svetlopisom kroz prvu vazdušnu banju“ Snežane Đenić.
Izvor: http://www.zlatiborpress.rs

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone