5. Pesničke vatre zlatiborske – Srbija je velika tajna

    19.09.2018.
ds

U petak 21. septembra u 18.30 časova u holu hotela „Palisad“ biće održane 5. „Pesničke vatre zlatiborske“. I ove godine okupiće se majstori reči i muzike, pesnici, glumci i pevači i odati poštu velikanima književnosti Desanki Maksimović Bertoltu Brehtu, Milošu Crnjanskom, Federiku Garsiji Lorki, Rastku Petroviću i Aleksi Šantiću.
Neponovljive stihove govoriće i pevati glumci Ivana Šćepanović i Slobodan Ljubičić i muzički umetnici Danka Stojiljković i Ljubodrag Begović. Pevače će pratiti pijanista i kompozitor Rade Radivojević.
„Povelja pesničkih vatri“ za celokupno stvaralaštvo biće uručena Peru Zupcu, pesniku „Mostarskih kiša“ i hiljada drugih stihova sa kojima su stasale brojne generacije na balkanskim prostorima i u mnogim drugim zemljama.
Ovo priznanje do sada su dobili pesnici: akademik Ljubomir Simović, Radomir Andrić Ljubivoje Ršumović.
U programu će nastupiti i učesnici tradicionalnih međunarodnih Beogradskih susreta pisaca, gosti Udruženja knjiženika Srbije iz Nemačke, Turske, Ukrajine, Makedonije i njihovi domaćini iz Srbije: Ludvig Lege, Mesut Šenol, Dmitrij Buragov, Hristo Petreski, Miljurko Vukadinović, Vojislav Vukotić, Mirjana Ranković Luković, i Milosav Radibratović. Publika će imati priliku da pozdravi i članove Hora Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine i muzičke pedagoge Marka Kutlešića i Marka Džambasovića.
Učesnike, goste i publiku pozdraviće Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, a Povelju uručiti Arsen Đurić, predsednik Organizacionog odbora ove tradicionalne kulturne manifestacije i zamenik predsednika opštine Čajetina. Zlatiborsko veče ukrasiće i velika vatra kod spomenika palim herojima na Šumatnom brdu, jednom od najlepših vrhova Zlatibora, koju će zapaliti, Pero Zubac, dobitnik „Povelje pesničkih vatri“.

Scenario i režiju potpisuju Aleksandar Avramović i Jovan Marković, voditeljka programa je Marija Jeremić, a organizatori su Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor,Udruženje književnika Srbije, Produkcijska kuća „Fit“ iz Beograda i „Maja film“ iz Užica.
Prijatelji manifestacije: RTS – Izdavačka delatnost, hotel „Palisad“ i „Prometej“ Novi Sad.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone