Zlatibor na poštanskim markicama

    03.10.2018.
unnamed

Zbog geografskog položaja, prirodnih lepota oličenih u banjama, jezerima, planinama i selima, te velikog broja međunarodnih kulturnih događaja, Srbija je privlačna sve većem broju turista. Najstarija turistička destinacija i najposećenija planina u Srbiji, Zlatibor, ove godine obeležava 125 godina organizovanog turizma, s podsećanjem na 20. avgust 1893. godine kada je ovde utemeljena turistička delatnost.

Tog dana je na narodnom okupljanju kod zlatiborskog izvora Kulaševac kralj Aleksandar Obrenović dopustio da se ovde ozida česma i taj izvor preimenuje u Kraljevu vodu, iz koje se i sada osvežavaju turisti Zlatibora. Ova česma je prvi zidani objekat na planini, posle čije gradnje kreću masovnije turističke posete i podizanje letnjikovaca za odmor. Početkom 20. veka na Zlatibor dolazi još jedna krunisana glava, kralj Petar Prvi Karađorđević, da traži leka za svoje zdravlje, a potom i da se odmara. Tada se ovde gradi prvi hotel – „Kraljeva voda”, pekara, vile. U međuratno doba niču turistička zdanja na četiri lokaliteta: u Ribnici, Kraljevoj vodi, na Palisadu i Oku.

Odmor na Zlatiboru postaje pitanje prestiža beogradske gospode. Poratno vreme donosi sindikalni turizam, gradnju vikendica i hotelski biser „Palisad” u kome se tadašnja vlast rado provodila. Danas je Zlatibor moderno turističko mesto s nizom sadržaja, apartmanskim kompleksima i desetinama savremenih hotela, za potpun odmor tokom cele godine. Destinacija u trendu, sa sve više stranaca, koja upravo obara rekorde u poseti (270.000 posetilaca godišnje) u svojoj 125 godina dugoj istoriji turizma. Ovde je i Ski-centar „Tornik”, zatim najveći zabavni „Dino park”, avantura parkovi, Stopića pećina s bigrenim kadama, vodopad u Gostilju, Muzej „Staro selo” u Sirogojnu, pruga uskog koloseka „Šarganska osmica” u obližnjoj Mokroj Gori…

A glavna atrakcija čija je gradnja nedavno počela – panoramska „Gold gondola”, najduža jednožična na svetu – uskoro će sa 55 kabina spojiti centar Zlatibora sa najvišim vrhom Tornikom.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone