ZAVRŠEN SAJAM SUVOMESNATIH PROIZVODA U MAČKATU

    12.02.2019.
51461694_2213198242073637_3105518748103081984_o

Tradicionalni Sajmam suvomesnatih proizvoda u Mačkatu zatvoren je u ponedeljak, i prema rečima organizatora, Pršutijadu je tokom tri dana posetilo oko 10 hiljada ljudi, pa su proizvođači i izlagači imali dosta posla.

Za razliku od subote i nedelje kada je sajamski prostor Pršutijade bio ispunjen, trećeg dana je gužva bila manja, a izvlačenjem dobitnika robnih nagrada u nagradnoj igri 19. Sajam je zatvoren. Prema podacima organizatora, manifestaciju u Mačkatu posetilo je oko 10 hiljada gostiju iz Srbije i inostranstva uključujući Makedoniju Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

„Pored prihoda koji su ostvareni od same prodaje suvomesnatih proizvoda, potrebno je pomenuti ostale efekte koje je ova Pršutijada donela selu Mačkat koje je postalo još vidljivije na turističkim kartama Srbije, pa i regiona, odakle ljudi ciljano dolaze u Mačkat kako bi posetili ovaj Sajam. Veliki broj ugostiteljskih radnji je ostavrio određene prihode, kao i domaća radinost i smeštajni kapaciteti seoskog turizma i treba pomenuti i tu receptivnu turističku bazu koja postoji ovde u Mačkatu,“

kaže Miljko Radišić iz preduzeća za razvoj poljoprivrede Zlatiborski ekoagrar. S obzirom da su tezge sa delikatesima praznije nego na otvaranju, zaključuje se da su učesnici ostvarili dobru prodaju, a svaki je predstavio oko pola tona suvomesnatih proizvoda. Pazarili su i domaći posetioci, kao i oni sa strane, pa će tako najduža pršuta iz prerade mesa Brković duga oko 190 cm i teška 10 kilograma završiti u Krivoj Palanci u Makedoniji.

„Prethodna dva dana je bilo jako dobro, danas je ponedeljak, radni dan, malo i vreme ne ide na ruku pa privodimo kraju. Kupci su kupovali, nema onako velikih kupaca da kupuju za veće iznose, samo poneko. Cene su bile prilagođene Sajmu i celoj manifestaciji. Što se tiče nagrada, i u proteklim godinama smo stalno bili pominjani za neki proizvod, pa i ove godine, nadamo se da će naredne biti bolje,“

kaže Nikola Brković, osvajač drugog mesta u kategoriji za najbolju ovčiju pršutu. Manifestacija koju organizuje Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda uz Zlatiborski Ekoagrar i opštinska preduzeća pomeranjem u februarski termin je produžila sezonu rada za proizvođače. Umrežavanjem sa sličnim sajmovima u Evropi i formiranjem žiga garancije kvaliteta „Dobro sa Zlatibora“ planira se podizanje Pršutijade na viši nivo.

Dobitnici nagradne igre:

Paket goveđe pršute – Aleksandra Joksimovska
Paket slanine – Sanja Miličić
Paket kobasice – Branko Obradović
Paket proizvoda „Zlatiborac“ – Milica Šopalović
Paket noževa – Snežana Jovanić
Paket proizvoda „Naša Zlatka“ – Marijana Milinković

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone