Na jednoj od najlepših srpskih planina Zlatiboru, trenutno boravi oko 20.000 turista.

    19.02.2019.

 

Lepote ove planine otkrili su i Kinezi, koji se teško sporazumevaju sa domaćinima,ali znaju šta je kajmak i pršuta.

Frensis i njene prijateljice ove zime stigle su prvi put u Evropu, a na mapi njihovog putovanja našao se i Zlatibor.

„Mi smo iz južnog dela Kine gde se ne viđa sneg tako često, pa smo sada prvi put zaista uživale u zimskim čarolijama. Ljudi su ovde jako ljubazni, prihvatili su nas srdačno i time smo zaista oduševljene i dirnute“, rekla je Frensis za agenciju RINA

Za ove tri mlade Kineskinje, jedna od najlepših srpskih planina pravi je izazov i to ne samo zbog snega i zimskih čarolija, već i zbog specijaliteta na koje su i Zlatiborci ponosni.

„Prvi put smo probale kajmak i pršutu. To su ukusi različiti od svega što smo do sada jele. Neobično, ali nam se dopada“, prenele su svoje utiske ove tri gošće sa istoka.

Šestina stranih turista koji posete Zlatibor, dolazi iz Kine . Prošle godine više od 10.500 kineskih turista posetilo je ovu srpsku lepoticu, što je gotovo pet puta više nego 2017. godine. Koriste uglavnom privatni smeštaj, a hrane se u restoranima koje su im preporučili prijatelji.

„Pretežno traže našu tradicionalnu hranu, i uvek kada dođu u grupama naručuju po nekoliko jela, kako bi sve probali. Vole da eksperimentišu sa hranom i isprobaju nešto novo“, priča za agenciju RINA ugostitelj Luka Nikolić, i dodaje da Kinezi za naručivanje tradicionalne srpske hrane, koriste moderne aplikacije.

„Većina njih ne zna engleski, pa im je teško objasniti posebnost nekog specijaliteta. Za naručivanje koriste moderne aplikacije na mobilnim telefonima. Slikaju jelo i odmah im izađe šta se sve koristi, osnovni sastojci i kako se služi“, kaže Luka.

Drastičnom porastu broja gostiju iz Kine najviše je doprinelo potpisivanje bezviznog režima sa Pekingom i promocija turističkih potencijala Zlatibora, u najmnogoljudnijoj državi sveta. Očekuje se da će ove godine gosti iz Kine zauzeti jedno od prva dva mesta po broju poseta stranih turista, rekao je za agenciju RINA Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor.

„Kinezi su kao turisti zadovoljni ponudom na Zlatiboru. Interesuje ih naša kultura, istorija, hrana…Obilaze i sve turističke destinacije u okruženju. Posećuju Stopića pećinu, Muzej na otvorenom u Sirogojnu, vodopad u Gostilju, naše kulturne i istorijske spomenike Vidimo da su zadovoljni, a i mi smo što nam dolaze u tako velikom broju“, rekao je Živanović.

Prošle godine Zlatibor je posetilo oko 300.000 turista, i zabeleženo je više od 1,2 miliona noćenja.

RINA

Video se nalazi na sledećem linku:

http://www.rina.rs/item/538-n-a/

Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor, foto: RINA, J. Nikolić

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone