Кada će biti završena izgradnja „Gold gondole“ na Zlatiboru?

    17.07.2019.
12gondola2_620x0

Početak rada „Gold gondole Zlatibor“ očekuje se krajem godine kada bi prvi turisti trebalo da se provozaju od centra Zlatibora do ski centra Tornik.

Izgradnja „Gold gondole Zlatibor“, koja je počela 2017. godine Zlatiborskom mobom, a koja, između ostalog, podrazumeva postavljanje 36 stuba i izgradnju tri stanice, ušla je u završnu fazu. Od ovog projekta, vrednog oko 13 miliona evra, očekivanja su velika.

Sam projekat je bio podeljen u pet faza, tako da smo ovu najdužu panoramsku gondolu na svetu, dugu devet kilometara, gradili od 2017. godine. Prvo smo počeli od poslednje stanice, onda se prešlo na početnu i sada teku radovi na međustanici. Imaćemo 55 kabina koje mogu da prime 10 putnika, sa držačima za skije, bordove, kao i bicikle za sve zaljubljenike u planinski biciklizam. Podignuti su stubovi od prvog do devetnaestog, sada se radi na podizanju od dvadesetog do tridesetšestog i tu je posao zahtevniji jer se radi na Torniku gde je izrazito strm teren – kaže direktorka JP „Gold gondola“ Zlatibor Bojana Božanić.
Sredstva za izgradnju gondole obezbeđena su iz opštinskog budžeta. Oko 10 miliona koštala je oprema, dok je za izvođenje građevinskih radova, koji su povereni konzorcijumu firmi na čelu sa užičkim „Jedinstvom“, opredeljeno oko tri miliona evra. Кako se približava završetak radova, u Javnom preduzeću „Gold gondola“ uveliko razmišljaju o daljim koracima. Prioritet je projekat izgradnje upravne zgrade, organizacija načina rada gondole, bezbednosni sistemi, marketinški i promo koraci…

Sigurna sam da ćemo, ako sve postavimo na dobre osnove, veoma brzo moći da nadograđujemo sa novim, zanimljivim sadržajima. Ono u šta ne sumnjam je da će ovo biti prava atrakcija za ceo Zlatiborski okrug, kao i Srbiju – ističe Božanić i napominje da očekuje da će se većina od 350.000 turista, koji dolaze na Zlatibor, provozati gondolom.
Izgradnja gondole, kao i nekoliko manjih projekata među kojima je i akva park, trebalo bi da dovedu do dugoročnog cilja koji je postavljen, a to je da u narednih nekoliko godina Zlatibor zabeleži 10 miliona noćenja i milion turista.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone