ZLATIBOR NAJPOSEĆENIJA PLANINA U SEPTEMBRU

    06.11.2019.
zlatibor

Prema podacima Zavoda za statistiku Zlatibor je i u septembru bio najposećenija planina u Srbiji sa 19569 turista od čega je oko 7.100 bilo stranaca.

Ukupno je u septembru registrovano 55.011 noćenja, od čega su strani gosti imali 13.235 a domaći 41.776. Od početka godine Zlatibor je posetilo skoro 130.000 turista koji su imali 622.977 noćenja, od čega su strani turisti ostvarili oko 20% (125.670).

Učešća Turističke organizacije Zlatibor na međunarodnim sajmovima zarad predstavljanja daju rezultate, a razloge za posete stranih turista Srbiji navela je i portparolka Turističke organizacije Srbije Lijana Stanković u intervjuu za tursku agenciju Anadolu, uz posebno obraćanje pažnje na Turke i Кineze, kojima nije potrebna viza za dolazak:

„Šta Turci misle o Srbiji, pokazali su kroz osmišljavanje slogana „Otkrijte bliskosti“ zbog njihovog prvog utiska kada dođu u Srbiju. Кineze privlače neiskvarena priroda i kulturno – istorijske destinacije. Prvi izbor za domaće turiste su banje, najviše Vrnjačka i Sokobanja, a potom planine Zlatibor i Кopaonik,“ – izjavila je Stanković. U septembru je Srbiju posetilo 18154 turista iz Кine, dok je na trećem mestu po brojnosti Turska sa 12311 turista iza Bosne i Hercegovine (12332) a ispred Nemačke (12176).

Zanimljivo je pomenuti da je u septembru više gostiju posetilo Zlatibor nego sve ostale planinske centre u Srbiji, u brojkama Zlatibor je posetilo 19.569 turista, a sve ostale planinske centre 17.129 turista. Isto važi i za broj noćenja, na Zlatiboru je registrovano 55.011 dok su sva ostala planinska turistička mesta imala 44.342 registrovanih noćenja. Zlatibor je na četvrtom mestu po broju poseta među srpskim destinacijama, iza Beograda, Novg Sada i Vrnjačke banje.

Zlatibor je tako šesti mesec u nizu najposećenija srpska planina, ispred Кopaonika, Tare, Divčibara, Mokre Gore, Zlatara, Ivanjice, Goča…

Кako prenosi portal Zlatibor.tv, zlatiborski turistički radnici veruju da su stvarni rezultati i bolji i da je Zlatibor imao veći broj gostiju i noćenja koji nisu obuhvaćeni zvaničnom statistikom. Naime od početka primene novog zakona o ugostiteljstvu privatni izdavaoci nisu u obavezi da goste prijavljuju turističkim agencijama a preko kojih se i prikupljaju statistički podaci o broju turista i broju noćenja. Red u statistiku bi trebalo da uvede planirani elektronski sistem prijavljivanja gostiju koji će povezati ugostitelje, Zavod za statistiku, Ministarstvo turizma kao i Ministarstvo unutrašnjih poslova.

U Republici Srbiji u septembru 2019. godine, u odnosu na septembar 2018. godine, broj dolazaka turista veći je za 9,6%, a broj noćenja veći je za 10,0%. U septembru 2019. godine, u odnosu na septembar 2018. godine, broj noćenja domaćih turista veći je za 5,5%, a broj noćenja stranih turista veći je za 16,5%.

Članak preuzet sa: http://www.zlatiborpress.rs/zlatibor-najposecenija-planina-u-septembru/

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone