Zajedničko kulturno nasleđe- osnova za unapređenje međunarodne saradnje

    14.02.2020.
IMG_20200211_202502

Od juna prošle godine, opština Čajetina učestvuje u međunarodnom projektu ACHIEVE – Upoznavanje zajedničke istorije u cilju utvrđivanja i unapređenja evropskih vrednosti, koji finansira Evropska unija kroz program: Demokratsko uključivanje i građansko učešće.
Pored predstavnika Srbije, tu su lokalne samouprave i organizacije civilnog društva iz Hrvatske, Češke, Italije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Francuske, Makedonije, Rumunije, Slovačke, Crne Gore. Cilj projekta je razvijanje svesti građana o evropskom identitetu, uz pomoć alata kojim bi se suprostavli rastućem evroskepticizmu. To podrazumeva da, kroz poznavanje istorije sopstvene zemlje stvara se osnova za prepoznavanje i izučavanje identiteta nacije koja je zajednička svim učesnicima projekta. Dakle, okrenuti smo traženju sličnosti. Prvi sastanak održan je u Hrvatskoj, kada su definisane aktivnosti u narednom periodu. Svaka organizacija-učesnica imala je obavezu da sprovede lokalnu aktivnost o prepoznavanju sopstvenog kulturnog, istorijskog, religijskog identiteta.
U opštini Čajetina sprovedene su ankete među mladima, starima i ženama iz udruženja. Najzanimljiviji odgovori biće predstavljeni na prezentaciji u Pragu februara ove godine, kada će se precizirati i način povezivanja svih stečenih informacija u cilju razvoja jedinstvenog evropskog identiteta. Mreža gradova i organizacija iz projekta radiće na promociji evropskih vrednosti i građanskog duha kroz poboljšanje uslova za aktivno demokratsko učešće na evropskom nivou.

 IMG-2a0b3a9a88bc8454d311b9c058a7777d-V   projekat 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone