Zlatibor najposećenija planina u Srbiji

    08.09.2020.
maxresdefault

Zlatibor je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bio najposećenija planina za prvih osam meseci ove godine sa preko 491 000 noćenja, rekao je danas za „Zlatibor pres“ direktor TO Zlatibor, Vladimir Živanović. Samo je tokom avgusta na planini dnevno boravilo i do 27 hiljada gostiju, što je , imajući u vidu epidemiološku situaciju, podatak koji čini zadovoljnim i lokalnu zajednicu, i turističke poslenike.

Ponuda zlatiborskih turističkih poslenika obilovala je sadržajima među kojima je i dosta novih, što je doprinelo tome da se u proteklom mesecu zabeleži visoka popunjenost hotela i privatnog smeštaja koja je dostizala i 90 odsto u pojedinim objektima. Najbrojniji su bili domaći gosti, zatim gosti iz Bosne i Hercegovine, a bilo je turista i iz Rusije, Nemačke i Francuske.

vladimir_zivanovic_1_271118_tw630„Imamo zaista razloga za zadovoljstvo kada govorimo o julu i avgustu i kako je protekla ova letnja sezona. Posećenost je bila na visokom nivou. Dnevno je na našoj destinaciji boravilo i preko 27 000 posetilaca, a popunjenost svih kapaciteta je bila na rekordnom nivou. Republički zavod za statistiku je ovih dana dao podatak da je Zlatibor najposećenija planina u Srbiji sa preko 491 000 noćenja od početka godine do poslednjeg dana avgusta, “ kaže Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor

Od lokaliteta, najveću posećenost beleži Stopića pećina.

„Stopića pećina je u avgustu zabeležila preko 45 000 posetilaca. Od početka godine do sada na ovom lokalitetu imamo 90 600 posetilaca i već smo oborili rekord poseta u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 89 000 ; nadamo se da će do kraja godine ta cifra doseći 100 000. Ali, i pored Stopića pećine i drugi lokaliteti su bili odlično posećeni. Pojavilo se interesovanje za neke nove turističke proizvode na Zlatiboru. Vladalo je veliko interesovanje za vožnju kvadova, jahanje konja, paraglajding, pešačenje, planinski biciklizam… Naši vidikovci koje smo uradili u proteklim godinama na Gradini, Obadovom brdu, Oku i Torniku, zaista su bili posećeni.“

Veliki infrastrukturni radovi u centru Zlatibora se privode kraju. Kraljev trg će uskoro biti sasvim završen. Pri kraju je uređenje tzv.Trgovačke ulice u kojoj će se smestiti svi lokali koji su se ranije nalazili oko jezera. Šetalište koje spaja hotel Olimp sa odmaralištem Dunav pravi se bez barijera tako da će biti pogodno kako za porodice sa malom decom i bebama, tako i za osobe sa invaliditetom. Jezero u centru će biti posebna priča, „biser Zlatibora“, ističe Živanović, sa svim predviđenim sadržajima koji se polako realizuju, a u to će se uveriti gosti koji dođu na ovu planinu narednog proleća.

 

Izvor: ZlatiborPress

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone