ЗАВРШЕН САЈАМ СУВОМЕСНАТИХ ПРОИЗВОДА У МАЧКАТУ

    12.02.2019.
51461694_2213198242073637_3105518748103081984_o

 

Традиционални Сајмам сувомеснатих производа у Мачкату затворен је у понедељак, и према речима организатора, Пршутијаду је током три дана посетило око 10 хиљада људи, па су произвођачи и излагачи имали доста посла.

За разлику од суботе и недеље када је сајамски простор Пршутијаде био испуњен, трећег дана је гужва била мања, а извлачењем добитника робних награда у наградној игри 19. Сајам је затворен. Према подацима организатора, манифестацију у Мачкату посетило је око 10 хиљада гостију из Србије и иностранства укључујући Македонију Босну и Херцеговину и Црну Гору.

„Поред прихода који су остварени од саме продаје сувомеснатих производа, потребно је поменути остале ефекте које је ова Пршутијада донела селу Мачкат које је постало још видљивије на туристичким картама Србије, па и региона, одакле људи циљано долазе у Мачкат како би посетили овај Сајам. Велики број угоститељских радњи је оставрио одређене приходе, као и домаћа радиност и смештајни капацитети сеоског туризма и треба поменути и ту рецептивну туристичку базу која постоји овде у Мачкату,“

каже Миљко Радишић из предузећа за развој пољопривреде Златиборски екоаграр. С обзиром да су тезге са деликатесима празније него на отварању, закључује се да су учесници остварили добру продају, а сваки је представио око пола тона сувомеснатих производа. Пазарили су и домаћи посетиоци, као и они са стране, па ће тако најдужа пршута из прераде меса Брковић дуга око 190 цм и тешка 10 килограма завршити у Кривој Паланци у Македонији.

„Претходна два дана је било јако добро, данас је понедељак, радни дан, мало и време не иде на руку па приводимо крају. Купци су куповали, нема онако великих купаца да купују за веће износе, само понеко. Цене су биле прилагођене Сајму и целој манифестацији. Што се тиче награда, и у протеклим годинама смо стално били помињани за неки производ, па и ове године, надамо се да ће наредне бити боље,“

каже Никола Брковић, освајач другог места у категорији за најбољу овчију пршуту. Манифестација коју организује Удружење произвођача сувомеснатих производа уз Златиборски Екоаграр и општинска предузећа померањем у фебруарски термин је продужила сезону рада за произвођаче. Умрежавањем са сличним сајмовима у Европи и формирањем жига гаранције квалитета „Добро са Златибора“ планира се подизање Пршутијаде на виши ниво.

ДОБИТНИЦИ НАГРАДНЕ ИГРЕ:

Пакет говеђе пршуте – Александра Јоксимовска
Пакет сланине – Сања Миличић 
Пакет кобасице – Бранко Обрадовић
Пакет производа „Златиборац“ – Милица Шопаловић
Пакет ножева – Снежана Јованић
Пакет производа „Наша Златка“ – Маријана Милинковић

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone