Turistička ponuda

ponuda

 

Zbog svojih prirodnih odlika i sve bolje ponude, Zlatibor je stasao u izuzetan sportsko-rekreativni turistički centar, kako za pripreme vrhunskih sportista, tako i za aktivnosti rekreativaca. Sezona traje tokom cele godine. Zima je rezervisana za zimske atrakcije na Torniku i Obudojevici, ali i na Ribničkom jezeru koje je uglavnom zimi zaleđeno i predstavlja prirodni teren za klizanje. Leti je Zlatibor destinacija za odmor u prirodi, kupanje i razne aktivnosti na vodi – jezeru i bazenima, dok je u proleće i jesen Zlatibor rezervisan za kongresni turizam. Zaštitni znak Zlatibora su i brojne pešačke staze, pašnjaci i vidikovci.

 

Šta posetiti

Boravak na Zlatiboru upotpunjuje se odlascima na obližnja izletišta. 

Ponuda - Sirogojno

 

Sirogojno

Sirogojno je selo na 30 km od centra Zlatibora u kome je moguće posetiti etno muzej Staro selo sa autentičnim kućama i domaćinstvima starih i više od dva veka. Ovo selo je poznato u svetu i po ručno izrađenim, prepoznatljivim, džemperima. Kompletan doživljaj može biti upotpunjen lokalnim specijalitetima u etno restoranu, koji poslužuje goste u duhu srpskih običaja i tradicije.


Candir Martin

 

Gostiljski vodopad

Pri povratku iz sela Sirogojno možete posetiti Gostiljski vodopad na 25 kim od centra Zlatiboru. Mlaz vode koji pada sa visine od 20 metara visoke krečnjačke litice je jedinstven i specifičan prizor i u letnjoj i u zimskoj sezoni. Nizvodno od velikog, formira se niz manjih vodopada i slapova što predstavlja posebnu atrakciju. Vodopad i okolina predstavljaju poseban ambijent za turiste zbog efektnog fotografisanja . 


Miloš Karaklić

 

Stopića pećinu

Posetite usput i Stopića pećinu koja je proglašena Spomenikom prirode prve kategorije i spada u grupu dvadeset najvećih pećina u Srbiji. Legenda kaže da je u njoj zakopano blago Nemanjića (dinastija koja je vladala Srbijom 1166 i 1371). Ljubitelje prirode posebno raduje pešačka staza kroz šumu koja vodi do ove čuvene pećine.  Kroz pećinu dugačku 1.961 m protiče ponornica Trnavski potok, pa se ona smatra rečnom pećinom. 
Foto: Miloš Karaklić


Turistička ponuda Zlatibora uskoro će biti bogatija i za Park iz doba Jure, na 3ha pored 20 maketa dinosaurusa u prirodnoj veličini smeštenih u ambijentu prašume naći će se i avantura park sa preprekama, bioskop, klizalište, peint-bol poligon, ugostiteljski objekti i drugi sadržaji što će ovaj park učiniti najvećim zabavnim parkom u Srbiji.


Ponuda - Ribnica

 

 

Ribničko jezero

Ribničko jezero se nalazi na putu za manastir Uvac i udaljeno je od Zlatibora 8 kilometara. Veštačko jezero, dugačko 2.000 metara, delimično okruženo četinarskom šumom, čuveno je po bistroj vodi i različitim vrstama riba, privlačno je za sportski ribolov. Atraktivnog izgleda u izvanrednom prirodnom ambijentu uz planinarske i biciklističke staze privlači veliki broj šetača i rekreativaca.


mapa-ponuda


dinoparkDINO PARK ZLATIBOR pruža jedinstvenu celodnevnu i višednevnu zabavu i edukaciju za sve uzraste: porodice sa decom, decu iz vrtića, učenike osnovnih i srednjih škola, studente i pasionirane avanturiste. Prvi i jedini Dino park u regionu prostire se na površini više od 3 hektara na atraktivnoj lokaciji parka Čigota Zlatibor

FOTO GALERIJA


Sportski sadržaji

Ponuda - sport 1

 

Pored pešačkih, Zlatibor je ispresecan biciklističkim i trim stazama. Aktivnosti poput jahanja, paraglajdinga, kartinga i tenisa dostupne su svim turistima. U zimskom periodu na raspolaganju su i 4 ski staze, staze za nordijsko skijanje i idealni uslovi za biatlon. Vežbališta za aktivan odmor čine ovu planinu pogodnom, kako za aktivne sportiste, tako i za rekreativce. 

Više informacija o zabavnim sadržajima Tornik


ManifestacijeManifestacije Zlatibor

Muzički festival HillsUP
– Zlatiborsko leto
– Letnji ulučni erski kabare
– Međunarodni dečiji festival Zlatni dani
– Sabor izvorne narodne pesme Bez izvora nema vode
– Sabor lovaca Srbije i Zlatiborska hajka na vukove
– Sabor trubača zapadne i smotra narodnog stvaralaštva
 Sajam suhomesnatih proizvoda  (Pršutijada) 
– Seoski višeboj u Jablanici 
Sabor trubača zapadne Srbije
– Međunarodni festival sportskog filma 
– Vašar starih zanata i zanimanja, Sirogojno 
– Izbor za mis turizma 
– Paraglajding kup 
– Otvoreno prvenstvo Srbije u daljinskom jahanju 
Šljivovički sajam domaće rakije
– Božićna noćna sprint trka u smučarskom trčanju
– Prvenstvo Srbije u smučarskom trčanju

 

 

Više informacija o ponudi na sajtu Turističke organizacije Zlatibora 

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone