13.03.2019.

Zlatibor pruža različite mogućnosti za svoje goste – Braća Teofilović

Pevači tradicionalne srpske muzike, braća Radiša i Ratko Teofilović prvi put su na Zlatiboru bili daleke 1972-73. godine u jednom od objekata Elektrodistribucije. Ratko se seća i da su jednu zimu proveli na školskom raspustu u Ljubišu. To su neka prva sećanja koja ih vezuju na Zlatibor.

Uvek idemo na planinu porodično. Do sada smo obišli više planina, a najčešći naš boravak je na Zaltiboru.

Danas, skoro pet decenija kasnije, Zlatibor je drugačiji. Radiša i Ratko kažu da je velika razlika između Zlatibora kakvog pamte iz detinjstva i ovog danas.

– To je velika razlika, čak nije za poređenje, jer je tada na Zlatiboru bio samo hotel Palisad i manji broj objekata za prenoćište. Pojedina preduzeća su ulagala u objekte za odmor svojih zaposlenih u odmaralištima – kaže Ratko.

Braća Teofilovići bar jednom godišnje dolaze na Zlatibor i ono što im smeta sigurno je prenaseljenost u samom centru.

– Zlatibor pruža različite mogućnosti za svoje goste. Mi se uvek odlučujemo za mirnije delove Zlatibora, jer kada izlazite iz svakodnevne gradske vreve imate potrebu da se osamite u jednom miru koji moše da vam pruži ova planina. Ljubitelji smo prirode i dugih šetnji, a Zlatibor nudi neograničene mogućnosti zbog same prirode, čistog vazduha i priajtne klime. Često smo gosti Sirogojna,a to mesto je nekada bila prava kulturna oaza za sve umetnike. Izuzetnu zahvalnost dugujemo tadašnjoj direktorki Zorici Zlatić Ivković, koja je znala da prepozna prave vrednosti i podrži umetnike i omogući rad i stvaranje u jednom neverovatnom ambijentu – ističe Ratko.

Svake godine dolazak profesora gitare Miroslava Tadića iz Amerike , koristimo da organizujemo nekoliko koncerata,kažu Teofilovići.. Prošle godine to su bili koncerti u Zadru i na Briunima, a u narednom period u Pančevu, Banskom dvoru u Banja Luci. Takođe u julu je zakazan naš zajednički koncert na manifestaciji “ Mermer i zvuci“ u Aranđelovcu. Pored ovih koncerata očekuje nas koncert u maju u Monci, kao i kratka mini turneja u Švajcarskoj i Sloveniji. 

Pored koncertne aktivnosti već uveliko razmišljamo i o novom šestom po redu izdanju naredne godine.

Radiša i Ratko često preporučuju prijateljima da odmor, bilo letnji ili zimski, ili vikend, provedu na Zlatiboru.

– Nekada naše goste iz inostranstava upućujemo da obiđu lepote koje nudi ova planina, poput vodopada u Gostilju, Ljubiša, Stopića pećine, Muzeja „Staro selo“ – Sirogojno, skijališta Tornik… Ukoliko Zlatibor želi da postane ne samo regionalni, već i evropski turistički centar , on mora pored komercijalnih i zabavih programa da ponudi kulturune sadržaje, kojih je jako malo – naglašava Ratko i dodaje da on i njegov brat Radiša u upoznati sa projektom Gold gondola, zvuči zanimljivo.-Pre dvadestak dana bili smo na Staroj planini i prvi put sam se u planinskom ambijentu vozili gondolom. Utisak je fantastičan i neponovljiv.Nadamo se da će Zlatiborska gondola nadmašiti ove utiske.


Želite li da budete u toku ?