14.03.2024.

Podrška unapređenju životne sredine

Prostor oko Ribničkog jezera je bogatiji za još nekoliko desetina sadnica nakon akcije pošumljavanja Parka prirode Zlatibor, a koju je podržalo JP „Gold gondola Zlatibor“ povodom Međunarodnog dana reka 14. marta. Imajući u vidu da značajan deo trase prelazi preko Parka prirode, zlatiborska gondola svake godine podržava i organizuje ekološke akcije kako bi, pre svega, doprinela unapređenju životne sredine, ali i lepšem izgledu međustanice na kojoj putnici često prave pauzu.

Ribničko jezero je planinski i turistički biser Zlatibora o čemu najbolje govore utisci posetilaca koji su fascinirani pogledom kada prelaze preko ovog dela trase. Gold gondola se trudi da, kao društevno odgovorno preduzeće, neguje, održava i ulepšava prostor na međustanici, ali i samu obalu oko jezera. Zaposleni u Gold gondoli su, zajedno sa saradnicima iz Parka prirode Zlatibor, sa zadovoljstvom učestvovali u akciji sadnje stabala belog bora i poslali poruku javnosti da svako od nas može doprineti zaštiti prirode i kreiranju lepšeg ambijenta za život. Svake godine dodatna stabla doprinose većoj pošumljenosti ne samo Zlatibora, već i cele Srbije. Zlatibor je često izbor turista koji su ljubitelji prirode, a Gold gondola kao turistička atrakcija promoviše moderni koncept boravka na otvorenom uz raznovrsne zabavne i sportske aktivnosti što zahteva negovanje ekoloških principa i podizanje svesti kako lokalnog stanovništva, tako i turista.

Beli bor (lat. Pinus sylvestris) je četinarsko drvo iz porodice Pinaceae visine do 40 metara koje dostiže starost i do 200 godina. U Srbiji raste u planinskim oblastima, naročito na hladnijim površinama severne i zapadne Srbije iznad 900 metara, na planinama Zlatibor, Maljen, Povlen, Tara, Mokra gora, Murtenica i Prokletije, dok je na Šar-planini redak. Stara kora je sivo-braon boje dok je mlada žuto-braon do crvenkasto-oker. Nastanjuje različite tipove podloga, a kod nas je naročito čest na serpentinama, gde obrazuje čiste ili mešovite šume sa crnim borom baš kao na Zlatiboru. Ova mešovita zajednica jedinstvena je u Evropi i nalazi se samo na serpentinima zapadne Srbije i istočne i centralne Bosne.

Međunarodni dan reka obeležava se širom sveta sa ciljem podizanja svesti o značaju reka za ljude i životnu sredinu. Reke su izuzetno važne za održavanje ravnoteže u prirodi i ljudskom životu, jer pružaju izvor pijaće vode, podršku biljnom i životinjskom svetu.

Svesni činjenice da prirodu pozajmljujemo od budućih generacija ovakve akcije su već postale tradicija u poslovanju Gold gondole, pa u narednom periodu planiramo uklanjanje otpada sa trase i sadnju ukrasnog bilja.

Želite li da budete u toku ?