18.04.2024.

Spremno dočekujemo praznike i letnju sezonu

Kako bi Gold gondola radila besprekorno tokom cele godine potrebni su pregledi i kontinuirano održavanje. Ove sedmice, zaključno sa 18. aprilom, završen je redovni godišnji tehnički pregled stubova kojim je gondola spremna da preveze veliki broj putnika tokom predstojećih praznika, ali i tokom letnje sezone. Trasa najduže gondole na svetu je dugačka devet kilometara što već samo po sebi predstavlja izazov jer je potrebno više vremena i pažnje da se odrade pregledi. Instalaciju podupire 36 stubova, a svaki od njih su zaposleni u tehničkom sektoru proverili i otklonili sitne nepravilnosti.

Svaki tehnički pregled započinje pregledom svih stubova na trasi, kao i platformi na stubovima i proverom da li se uže pravilno kreće. Celokupan proces, između ostalog, obuhvata: opštu vizuelnu kontrolu zavarenih čeličnih konstrukcija, proveru zategnutosti vijaka, podmazivanje zglobnih spojeva, proveru košuljica i ležajeva valjaka, proveru nagiba i pravca baterije, kao i proveru elektroinstalacija na stubovima. Stručnjaci iz inostranstva, koji su do sada sarađivali na tehničkom održavanju gondole, smatraju da je to jedna od najsavremenijih instalacija u Evropi, a ekipa svetski poznatog kanala Nacionalne geografije okarakterisala je kao građevinsko čudo.

„Nakon svake zimske sezone ova vrsta provere stubova je obavezna. Najvažniji deo pregleda predstavlja detaljan pregled i podmazivanje baterija po kojima se kreće sajla i ukoliko je neki od ležajeva dotrajao onda je potrebna njegova zamena. Posle više od tri godine rada radnici su uigrani, lakše pronalaze kvarove i brže realizuju preglede. Zaposleni u tehničkom sektoru su još na početku rada prošli obuku za servis stubova u francuskoj kompaniji Poma uključujući i rad na visini. Slobodno mogu reći da naši serviseri sada sa ovim iskustvom i znanjem mogu pomoći ostalim kolegama koji rade na žičarama u zemlji i regionu što nas čini ponosnim jer smo u mogućnosti da prenesemo najsavremenije metode rada, rekao je tehnički direktor JP „Gold gondola Zlatibor“ Aleksandar Milosavljević. 

Rad na visini predstavlja specifičnu vrstu posla koja nosi poseban izazov i zahteva visoku koncentraciju prilikom obavljanja raznih poslova. Tehnička služba je od početka rada zlatiborske gondole pripremljena za različite situacije i rad u specifičnim uslovima što se odražava na besprekorno funkcionisanje složenog sistema instalacije. Naše preduzeće je za sve zaposlene koji rade na mestima sa povećanim rizikom, kao što je rad na visini, obezbedilo komplet zaštitne lične opreme koji podrazumeva: pojas, šlem, apsorbere, karabinere, klizač za sajlu, pozicioner za osiguranje sa užetom i pupkovine sa kukama za osiguranje.

„Da bi neko radio na visini on mora imati dobro zdravlje i opšte stanje organizma. Ta vrsta posla zahteva da se radnik dobro osigura pre polaska i da koristi svu opremu. Potrebno je da se obezbedi na najmanje dve tačke kako bi se radnik zadržao na jednoj u slučaju nepredviđene situacije. Bitno je da paziš na sebe i na kolegu sa kojim radiš da i on bude obezbeđen, a isto toliko je bitna koncentracija prilikom kretanja na stubovima i penjanja. Prvi put kad sam morao da se popnem na stub imao sam veliki strah koji se vremenom smanjio, ali određena doza straha mora biti prisutna da bismo ostali oprezni i trezveni. Rad na visini od oko 30 metara ima i svoje čari pored izazova, naročito kada se nalazite na najlepšoj planini u Srbiji i povremeno dok pravite pauzu uživate u planinskim u pejzažima“, kaže rukovodilac službe održavanja JP „Gold gondola Zlatibor“ Čedo Jevremović.

Podsetimo da su tehničari u Gold gondoli prošli kroz obuku koju je realizovao stručni tim iz franscuske kompanije Poma. Viši nivo obuke obuhvatio je usavršavanje veština koje se odnose na podešavanje žičare i sistema, kao i poznavanje alata, metoda i najboljih načina za pokretanje žičare u pogon. Kontinuirano usavršavanje zaposlenih doprinosi kvalitetnijem radu i funkcionisanju sistema, a sve u cilju što većeg zadovoljstva putnika i pružanja profesionalne usluge.

Završetkom godišnjeg tehničkog pregleda stubova Gold gondola nastavlja sa regularnim režimom rada i spremno dočekuje praznične dane kada će u ponudi biti brojne aktivnosti i sadržaji.

Podestimo da će radno vreme za putnike biti od 9 do 16 časova, dok je poslednja vožnja sa Tornika u 17 časova. Tokom školskog raspusta i prvomajskih praznika gondola će raditi sat vremena duže.

Želite li da budete u toku ?