17.04.2024.

Gold gondola savršena lokacija za obuke Gorske sluzbe spasavanja

Baš kao scena iz akcionih filmova, izgledala je na Gold gondoli vežba evakuacije Gorske službe spasavanja Srbije. Simulacija spasavanja putnika odvijala se dirketno iz kabine, a na Ribničkom jezeru spasilačke ekipe GSS-a prihvatale su ,,dobrovoljce” putnike u čamcima. Ovakva vrsta vežbe je već postala tradicionalna svake godine na gondoli koja je, zbog specifičnosti trase i terena, idealna lokacija za usavršavanje veština spasilačkog tima. CIlj je bio da se spasioci GSS-a i zaposleni u JP „Gold gondola Zlatibor" uvežbaju za situacije stvarnog spasavanja.

Prvog dana učesnici vežbe su prošli kroz obuku i generalnu probu dok su drugog dana iznad Ribničkog jezera pokazali praktično znanje i veštine. U simulaciji akcije spasavanja je učestvovalo 20 spasilaca koji su bezbedno spustili i prebacili na kopno sve volontere koji su se nalazili u kabinama. Teren u okolini Ribničkog jezera je specifičan zbog strmog dela u podnožju Tornika što vežbu evakuacije čini izazovnijom jer je potrebna koordinacija više ekipa.

„Proces evakuacije obuhvata penjanje spasilaca na stubove, kretanje pomoću sajle do kabine, otvaranje kabine, pristup putnicima i njihovo spuštanje pomoću užeta na zemlju. Iskoristili smo lepo vreme tokom prolećnog perioda da provežbamo evakuaciju na najzahtevnijem delu - Ribničkom jezeru, gde smo u koordinaciji sa posadama iz čamaca i spasiocima sa žice spuštali putnike u čamac i transportovali ih do kopna. Korišćena je specijalna oprema za kretanje po sajli, pristup kabinama i evakuaciju putniku bez obzira na visinu na kojoj se nalaze", rekao je koordinator tehničkog spasavanja Gorske službe za spasavanje Srbije Aleksandar Ravas dodajući da ove vežbe svake godine značajno unapređuju znanje i spremnost GSS-a.

JP „Gold gondola Zlatibor" kroz svoj rad sarađuje sa brojnim institucijama promovišući odgovornost kako prema prirodi tako i prema putnicima. Vežba evakuacije je jedna od takvih aktivnosti u kojoj su učestvovali i zaposleni iz gondole.

„Bezbednost putnika i zaposlenih, kao i spremnost na sve situacije su u skladu sa osnovnim delatnostima našeg poslovanja i u suštini našeg upravljanja objektom gondola. Vežba spasavanja putnika iz kabina je neophodna kako bi se ispunili svi bezbednostni stadardi propisani Zakonom u slučaju elementarne nepogode. Tokom ovogodišnjih aktivnosti korišćeno je 6 kabina, a na Ribničkom jezeru nalazila su se dva čamca za spasavanje. Na ovaj način naši zaposleni, zajedno sa partnerima iz GSS Srbije, su još jednom utvrdili znanje i spremnost da pruže maksimalnu bezbednost našim putnicima u bilo kojoj situaciji", rekla je direktorka Gold gondole Bojana Božanić.

Evakuacija sa žičara i gondola jedan je od vidova tehničkog spasavanja na kome su svi spasioci GSSa obučeni, a sa redovnim uvežbavanjem održava se visok nivo spremnosti i utreniranosti spasilaca.

Želite li da budete u toku ?