06.11.2020.

Sve je spremno za finalne testove

Jedan od kapitalnih investicionih projekata Opštine Čajetina – „Gold gondola“ privodi se kraju i uskoro se očekuje njeno puštanje u rad. Sa dužinom od devet kilometara zlatiborska gondola trenutno je vodeća u svetu. Ukupna investicija ovog projekta iznosi 13 miliona evra, koji su u potpunosti obezbeđeni iz budžeta opštine.

Radovi na „Gold gondoli“ su u završnoj fazi i zvanično cela konstrukcija instalacija gondole je završena. Trenutno se izvode radovi parternog uređenja, izrade ograde, postavljanja rešetki i sigurnosne podloge na staze kako bi se moglo pristupiti finalnom testu i tehničkom prijemu ove dugo očekivane atrakcije.Rok za pristupanje finalnom testu ne zavisi samo od gondole već i od nadzornog organa i tehničke komisije, u nadi da će kompletan prijem i upotrebna dozvola biti dobijeni pre Nove godine. Radnici tehničkog održavanja već su prošli obaveznu obuku.

Sada je u toku priprema izvršnih radnika na gondoli – žičničara. Nakon toga kreću obuke radnika za pružanje prve pomoći, protivpožarnu zaštitu kao i obuka za rad na održavanju druge neophodne opreme , kako bi sve stigli na vreme“, rekao je Milomir Tucović, pomoćnik direktora JP „Gold gondola“. Nakon prvog zvaničnog testiranja, koje predstavlja poslednji bezbednosni korak pre puštanja u komercijalni rad, komisija koja je bila sačinjena od nadzornih organa, izvođača radova i tehničara proizvođača i isporučioca opreme, francuske „Pome“, nije imala zamerki.

Testovi i sa i bez opterećenja prošli su izvanredno. „Prva faza testova koja je trajala dva dana, bila je bez opterećenja i tom prilikom testirano je uže, mašinska postrojenja i elektro sklopovi. Nakon drugog dana vršio se test opterećenja što znači da je žičara opterećena punim kapacitetom i tom prilikom vršilo se merenje debljine užeta, istezanje i sve druge radnje koje samo opterećenje kabina nosi sa sobom. Za sada je sve prošlo kako treba i dobijeni su željeni rezultati“, kaže pomoćnik direktora JP „Gold Gondola“.

Za otprilike 20 dana očekuje se izlazak na teren tehničke komisije čija kontrola podrazumeva proveru cele trase, svih objekata, svih delova – pokretnih i nepokretnih kao i kompletnu usklađenost projektne dokumentacije i funkcionalnosti celog sistema. Nakon finalnih testova upućuje se zahtev Ministarstvu infrastrukture i saobraćaja radi dobijanja upotrebne dozvole.

Izvor: zlatiborpress.rs

Želite li da budete u toku ?