Od pećine do nebeskih visina

    10.12.2018.
Depositphotos_23064308_xl-2_620x0

Ko nije bio na Zlatiboru, taj ne zna šta je zdravo mesto – kao vetar su se, početkom 20. veka, pronosile reči pesnika Jovana Dučića. Kolale su slične priče još u 17. veku, da bi 20. avgusta 1893. godine ovaj kraj zvanično bio proglašen zdravstveno-turističkom destinacijom za svaku preporuku. Tog dana Zlatibor je osvojio i kralja Aleksandra Obrenovića, po kojem je centar mesta dobio ime – Kraljeve vode. I kralj Petar Prvi Karađorđević se zaljubio u zelene zlatiborske proplanke, pa je izgledalo kao da su oni „iscrtani“ samo za pripadnike plave krvi i krunisane glave. Međutim, Zlatibor je oduvek širio ruke svakome ko je želeo da ispije „čašicu zdravlja“ i nazdravi za život uz „čašicu lepote“. Od 60-ih godina prošlog veka do danas, nikada nije gubio u trci za najvoljeniju srpsku planinu, kojoj se svako bar još jednom vrati.

 

Meštani ovog kraja vole da kažu kako je Bog šest dana stvarao svet, da bi sedmog dana došao baš na Zlatibor da se, među zlatnim borovima po kojima je i dobio ime, odmori i okrepi. Moderno doba ga je učinilo atraktivnom lokacijom i za zabavu, a ne samo za porodični odmor i lečenje, ali čim se malo udaljite od centra obradovaće vas slika koja svedoči da još ima brda i proplanaka na kojima se čuje samo – priroda. Netaknuta. Čarobna. Lekovita. Uzvišena. Prepustite joj se…

Gostoljubivost na ceni

Ukoliko ste avanturista, zašto se ne biste osmelili na visine? Pravo do 1.496 metara, koliko je visok najviši vrh Zlatibora – Tornik, od centra udaljen deset kilometara. Poznati skijaški centar nije meta samo skijaša, već i pešaka voljnih da osvoje prostor nadomak neba. Sa njega savršeno puca još savršeniji pogled na Ribničko jezero, naselja Dobroselnicu, Jablanicu i Ribnicu, pa čak i na „komadiće“ Tare, Jahorine i Durmitora. Na putu do cilja osetićete nebrojeno „rascvetalih“ ruža vetrova, udahnućete onaj čisti, jodom obogaćen vazduh koji širi pluća i podseća zbog čega Zlatibor slovi za pravu vazdušnu banju. Od Tornika polaze i kros-kantri biciklističke rute, pa mnogim posetiocima adrenalinsko zadovoljstvo pruža skuter ili karting doživljaj.

 

Izvor: novosti.rs

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone