Шта ће бити са гондолом на Златибору?

    10.05.2017.
gold_gondola_zlatibor_040517_tw1024

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Владе Републике Србије саопштило је данас да подржава градњу гондоле на Златибору, јер „жели да једно од најомиљенијих туристичких дестинација у Србији добије што бољи садржај и буде што посећеније“, објављено је на сајту Владе.

У саопштењу, издатом поводом обраћања председника Општине Чајетина Милана Стаматовића, наводи се да ће свако ко поднесе сву потребну, законом прописану, документацију добити грађевинску дозволу у најкраћем могућем року.

Председник Општине Чајетина Милан Стаматовић рекао је у понедељак (8. маја 2017. године) да је долазак каравана аутобуса незадовољних грађана у Београд одложен до 19. маја због обећања надлежних у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да ће грађевинска дозвола за изградњу гондоле на Златибору бити убрзо издата. Стаматовић је раније најављивао долазак каравана аутобуса у Београд одмах после Ђурђевдана (6. мај).

– Ми смо од почетка били спремни на договор, јер 13 мил ЕУР – које је Чајетина уложила у гондолу, уместо да се, за ову годину дана, откако нас Влада опструира, већ вратило нама као инвеститору, стоји као мртав капитал – рекао је Стаматовић.

Он је у саопштењу истакао да Општина Чајетина од министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зоране Михајловић „не тражи ништа више већ само обичну грађевинску дозволу“.

Министарство подсећа на то да је Чајетини омогућено да пројекат градње гондоле ради у фазама.

– У фебруару је званично одговорено Општини Чајетина и инвеститору која још документа и у којим роковима би требало да поднесу, како би могли да добију грађевинску дозволу по закону. Исто је поновљено и у многобројним телефонских разговорима, које су представници министарства имали са представницима поменуте локалне самоуправе, као и представницима предузећа задуженог за спровођење овог пројекта – наводи се у саопштењу објављеном на сајту Владе.

Грађевинску дозволу, која се издаје електронским путем, није могуће другачије добити, осим по законом предвиђеном процедуром. Искључиво од ове општине зависи када ће добити грађевинску дозволу за гондолу – а то ће бити оног тренутка када поднесу сву потребну документацију, додаје се у саопштењу.

Подсетимо, Општина Чајетина затражила је од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре грађевинску дозволу за градњу гондоле (панорамске жичаре) од подножја до врха Торника, али то министарство одбија да је изда због нерешених имовинских односа над земљиштем преко кога пролази гондола.

Изградња гондоле започета је радном акцијом без дозволе почетком фебруара ове године, а настављена 1. маја.

Иначе, како је за еКапију раније ракла директорка јавног предузећа Голд гондола Бојана Божанић, изградња гондоле помогла би да Златибор до 2027. достигне милион туриста годишње.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone