Predstavnici Gold Gondole posetili Istočno Sarajevo

    20.10.2017.
Ist Sa 01

Predstavnici grada Istočno Sarajevo, opštine Čajetina i turističkih organizacija dogovorili su se u četvrtak 19. oktobra, da u narednom periodu potpišu protokol o saradnji koji će izroditi neku novu ideju, a pre svega kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda koji će biti atraktivan za turiste.

Predsednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je novinarima nakon sastanka u Gradskoj upravi da opština Čajetina i grad Istočno Sarajevo računaju u velikoj meri na turističke potencijale kojima raspolažu.

„Ovo je bila prilika da razmenimo iskustva kako bi turističku ponudu u narednom periodu što više unapredili i pomogli da se naši turistički potencijali, pogotovo Olimpijski centar `Jahorina`, promovišu na pravi način kako bi obezbedili još veće prisustvo domaćih i stranih turista“, kaže Lučić.

Prema njegovim rečima, s obzirom na to da je Zlatibor turistička destinacija prepoznatljiva širom regiona i Evrope, cilj pomenutog sastanka je da se unapredi dosadašnja saradnja i potpišu protokoli i sporazumi koji mogu pomoći da se turistički potencijali Istočnog Sarajeva i opštine Čajetina razviju još većim intenzitetom.

„Grad podržava povoljne promene na Jahorini i smatramo da svi zajednički treba da radimo na tom projektu, jer je to značajan potencijal koji će tek u narednom periodu doživeti ekspanziju i sjaj koji željno očekujemo“, istakao je Lučić.

Direktorka javnog preduzeća „Gold gondola“ Zlatibor Bojana Božanić istakla je da je u posetu Istočnom Sarajevu došla kao i predstavnik opštine Čajetina da razgovaraju o budućoj saradnji sa gradom Istočno Sarajevo.

Razgovori predstavnika Istočnog Sarajeva i opštine  Čajetine, kako je inicirano, trebalo bi da budu nastavljeni na Zlatiboru s ciljem razmene iskustava o razvoju turizma, jer saradnja Srbije i Republike Srpske mora da bude intenzivna. „Saradnje je bilo i do sada, ima potencijala i nadam se da ćemo to nastaviti i da ćemo iskustva pozitivno iskoristiti i unaprediti naša znanja“, naglasila je Božanićeva.

Ist Sa 02Ona je istakla da je najveći projekat opštine Čajetina i Zlatibora izgradnja panoramske gondole od centra Zlatibora da vrha Tornik koja će biti duga devet kilometara.

Prema njenim rečima, nabavljena je oprema i u toku su radovi, za šta je lokalna zajednica obezbedila oko 13 miliona evra, a sredinom naredne godine trebalo bi da žičara bude u funkciji.

Direktor Turističke organizacije Zlatibor Vladimir Živanović nada se da će saradnja sa gradom Istočno Sarajevo biti unapređena na obostrano zadovoljstvo.

„Kada pomenemo Jahorinu svi znamo njenu veličinu i snagu. Mi ćemo sa našim iskustvom pokušati da zajedničku saradnju podignemo na viši nivo i da kreiramo sa Jahorinom regionalni turistički proizvod koji će posetioci dobro prihvatiti“, istakao je on.

Živanović naglašava da je recept za uspeh dobra planska politika lokalnog stanovništva i vlasti.

„Strateški smo razvijali neke krucijalne kapitalne projekte, upravljali destinacijom, a pre svega mislim na plansko razvijanje infrastrukture. Trudili smo se da izađemo u susret svim investitorima koji su bili zainteresovani za Zlatibor“, rekao je Živanović i dodao da su pratili razvoj smeštajnih kapaciteta i sada mogu da se pohvale da rade 365 dana u godini.

Direktor Turističke organizacije grada Istočno Sarajevo Igor Tošić istakao je da dve turističke organizacije imaju korektnu saradnju koju u narednom periodu žele da unaprede tako što će potpisati protokol o saradnji radi što bolje promocije turizma.

Tošić je naglasio da Jahorina doživljava veliku ekspanziju čime će biti upotpunjeni zimski turistički sadržaji i postaće jedan od najatraktivnijih turističkih destinacija u regionu, ali da žele da iskoriste iskustva kolega sa Zlatibora kako bi razvili i letnji turizam i obezbedili da Jahorina živi takodje 365 dana.

On je naglasio da je razgovarano i o Trebeviću koji je doživeo ekspanziju kao izletište, kao i o nekim mini destinacijama na području grada.

Tošić je naveo da će sa gostima iz Čajetine posetiti Jahorinu i Ravnu planinu gde se gradi gondola.

Izvor: Srna, Novinska agencija Republike Srpske.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInShare on VKPin on Pinterest
Email this to someone